Home Ekonomija Hercegovac prvi student u Pekingu: Mostarac studira medicinu na kineskom jeziku

Hercegovac prvi student u Pekingu: Mostarac studira medicinu na kineskom jeziku

0
Hercegovac prvi student u Pekingu: Mostarac studira medicinu na kineskom jeziku

Sa samo isprintanom adresom Sveučilišta u Pekingu, nekoliko kofera i neodoljivom željom da ostvari svoj san o završetku medicinskog fakulteta na kineskom jeziku, Mostarac Josip Cvitković ulazi u svoju šestu godinu nevjerojatne akademske pustolovine na Capital Medical University u Pekingu.

Josip Cvitković, dolaskom na fakultet i savladavanjem zahtjevnih ispita, ubrzo shvata da je jedini student sa prostora bivše Jugoslavije koji se upustio u ovaj izazov. No, njegova priča postaje još zanimljivija kada saznajemo da nije samo prvi, već i da svoje obrazovanje završava na tečnom kineskom jeziku.

Rođeni Mostarac, koji je pohađao srednju medicinsku školu Sestara milosrdnica u Mostaru, nije znao mnogo o Pekingu prije nego što se zaputio tamo. “Prije dolaska u Peking, nisam gotovo ništa znao, trudio sam se pronaći barem jednu osobu u Mostaru koja zna nešto o Pekingu, ali nažalost nisam uspio. No, ono što sam pronašao u Mostaru je podrška”, izjavio je Cvitković.

Nakon višečasovnih putovanja i tri avionska leta, Cvitković konačno stiže u Peking 2017. godine. S isprintanom adresom sveučilišta jer tada nije znao kineski jezik, koristeći gradski autobus jer nije bio upoznat s taksistima, Cvitković se suočava s ogromnom razlikom između Pekinga i njegovog rodnog grada Mostara.

Uprkos prvobitnom izazovu prilagodbe, Cvitković je brzo zavolio život u Kini i kinesku kulturu. Njegova predanost studijama i želja za usavršavanjem doveli su ga do toga da se odluči upisati na studij medicine na kineskom jeziku na prestižnom Capital Medical University.

O tome kako se nosi s izazovima medicinskog studija na kineskom jeziku, Cvitković kaže: “Odlučio sam upisati se na studij medicine, jer sam vidio koliko toga mogu naučiti u Pekingu. S ciljem sam odabrao Capital Medical University, jer imaju najbolji program kliničke medicine, no budući da je studij na kineskom jeziku, morao sam naučiti kineski jezik te položiti prijemni ispit.”

Cvitković se suočavao s nizom izazova, uključujući prilagodbu na kineski način učenja i ispitivanja te savladavanje jezika kako bi mogao komunicirati i proučavati na stranom jeziku.

“Studiranje nije besplatno, ali mnogi studenti imaju stipendije jer su ipak jako uspješni i marljivi. Sveučilišni kampusi su vam poput maloga grada, imate sve što vam treba”, istaknuo je Cvitković.

Njegova avantura nije samo akademska; Cvitković je postao zaljubljenik u kinesku kuhinju, kulturu i način života. Također je aktivno uključen u zajednicu, učestvujući u crkvenom zboru i održavajući kontakte s kolegama studentima, kako domaćim, tako i međunarodnim.

Uprkos izazovima i udaljenosti od svoje domovine, Cvitković je postao pravi ambasador svog grada, države Bosne i Hercegovine u Kini.

Kroz svoje iskustvo, Cvitković ističe važnost saradnje i razmjene između BiH i Kine u oblasti obrazovanja i kulture. On vjeruje da postoji ogroman potencijal za unapređenje odnosa između ove dvije zemlje, te ističe važnost prisustva i promocije BiH u Kini.

Na kraju, Cvitković izražava svoju nadu da će se jednog dana vratiti kući i koristiti stečena znanja kako bi doprinio boljem zdravstvenom sistemu u BiH. Njegova priča služi kao inspiracija mnogima da slijede svoje strasti i snove, bez obzira na izazove i udaljenosti koje se mogu pojaviti na putu.

(Pressmedia)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here