Home Ekonomija Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa

Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa

0
Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa

BANJALUKA – Predsjedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) sugerisao je da je zadovoljan padom inflacije u SAD ovog ljeta i da je malo vjerovatno da će američka centralna banka ponovo povećati kamatne stope osim ako ne vidi jasne dokaze da jača ekonomska aktivnost ugrožava takav napredak.

„S obzirom na neizvjesnosti i rizike i koliko daleko smo stigli, komisija Feda postupa pažljivo. Pristigli podaci tokom poslednjih meseci pokazuju kontinuirani napredak ka oba Fedova cilja – održavanja stabilne inflacije i jake zaposlenosti”, prenio je njegove reči Wall Street Journal.

Pauelove primjedbe pomno su pratile one njegovih kolega posljednjih dana koji su sugerisali da su spremni da održe stabilne kratkoročne kamatne stope na svom sljedećem sastanku 31. oktobra i 1. novembra.

To je djelimično zato što bi povećanje dugoročnih kamatnih stopa tokom prošlog mjeseca moglo da uspori privredu, efektivno zamjenjujući povećanje stopa ako se održe viši troškovi zaduživanja.

Predstojeće odluke o tome da li da se ponovo povećaju stope i koliko dugo će se držati blizu sadašnjih nivoa zavisiće od “pristiglih podataka, evolutivnih izgleda i ravnoteže rizika“, rekao je predsjedavajući Feda.

Septembarski izvještaj o zapošljavanju Ministarstva rada ranije ovog mjeseca i pozitivan izvještaj o maloprodaji Ministarstva trgovine u utorak produžili su niz iznenađujuće dobrih statističkih podataka.

Rastući prinosi na obveznice mogli bi da pomognu Fedu da uspori inflaciju i možda proglasi konačan kraj niza povećavanja kamata. Ali Pauel je ipak oprezan i ne želi da donosi brze zaključke.

„Čvrsta monetarna politika vrši pritisak na ekonomsku aktivnost i inflaciju“, rekao je Pauel tokom diskusije u njujorškom Ekonomskom klubu. Biznis.rs

Objava Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here