Home Ekonomija EVL još nije isplatio Lutriji RS dividendu iz 2021. godine

EVL još nije isplatio Lutriji RS dividendu iz 2021. godine

0
EVL još nije isplatio Lutriji RS dividendu iz 2021. godine

BANJALUKA – “Lutrija Republike Srpske”, iako je sredina 2023. godine i dalje čeka isplatu dijela dividende za pretprošlu godinu od “Elektronske video lutrije” (EVL), preduzeća za klađenje čiji je većinski vlasnik i koje je, pod sudski osporavanim uslovima, osnovala zajedno sa firmom “Casinos Austria VLT AG” iz Švajcarske.

Naime, “Lutriji” je prošle godine uplaćena samo prva tranša dividende iz 2021. godine u iznosu od 350.000 maraka.

U martu i maju ove godine uplaćeno je ukupno 150.000 KM, ali i dalje EVL duguje još 531.694 KM dividende.

Taj dug bi prema obećanjima iz EVL-a trebao da bude plaćen u dva jednaka dijela u junu i julu ove godine, što je predviđeno i njihovim budžetom.

“Lutrija” će, kako nam je potvrđeno, morati da sačeka i na dobit iz prošle godine, koja joj neće u potpunosti biti plaćena u ovoj.

U toku ovog mjeseca planirano je održavanje Skupštine društva EVL na kojoj je predloženo donošenje Odluke o raspodjeli dobiti za 2022. Elektronska video lutrija u skladu sa svojim budžetom planira isplatu dividendi za 2022. godinu. Dio isplate na ime dividende za 2022. godinu će biti realizovan do kraja ove godine”, kazali su nam u ovom preduzeću ne otkrivajući zašto je tempo isplate ovako spor.

Inače, “Lutrija” Republike Srpske je do sada po osnovu dividende od osnivanja EVL-a dobila 812.666 maraka što je veoma skromno ako se uzme u obzir u kakve je probleme Vlada Republike Srpske zapala zbog osnivanja ovog preduzeća.

Podsjećamo, ovo preduzeće je osnovano kršeći Ustav RS, a vlast u Srpskoj bila je prinuđena da mijenja zakone i ponovo sprovodi tendere samo kako bi ga pravno održala. Ipak i pored toga oko njega se i dalje vode brojni sudski sporovi, a pojedini funkcioneri u Vladi Srpske poput ministra finansija Zore Vidović su “zaradili” i krivične prijave.

“Lutrija RS” na drugoj strani ima velika očekivaja od firme čija dividenda uveliko utiče na njihovo poslovanje, koje je s obzirom na djelatnost u najmanju ruku skromno.

Tako u svojim planovima navode kako od EVL-a u naredne tri godine očekuju prihode od dividendi u ukupnom iznosu od šest miliona maraka.

Nakon višegodišnjeg negativnog poslovanja, uplate iz EVL-a su ih u prošloj godini spasile nove finansijske blamaže pa su konačno prijavili dobit od 1,13 miliona maraka.

Dobit će biti preusmjerena za pokriće gubitaka iz ranijeg perioda koji zaključno sa decembrom prošle godine iznose 1,2 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava EVL još nije isplatio Lutriji RS dividendu iz 2021. godine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here