Home Ekonomija Cijene riže dostigle rekordan nivo: Najveće u posljednjih 12 godina, evo zbog čega

Cijene riže dostigle rekordan nivo: Najveće u posljednjih 12 godina, evo zbog čega

0
Cijene riže dostigle rekordan nivo: Najveće u posljednjih 12 godina, evo zbog čega

Cijene riže porasle su na najviše u gotovo dvanaest godina, nakon što su indijska zabrana izvoza riže i nepovoljni vremenski uslovi umanjili proizvodnju i snabdjevanje uglavnom hranom u Aziji, prema UN-ovoj agenciji za hranu.

Globalne cijene riže su posebno zabrinjavajuće, rekao je Qingfeng Zhang, viši direktor iz Azijske razvojne banke, za CNBC. “Ono što se čini jasnim jeste da će se volatilnost cijena hrane nastaviti u narednim mjesecima.”

Osim u Indiji, inflacija hrane u Aziji je do sada ove godine relativno umjerena.

No splet okolnosti podstiče strahove da bi nestašica zaliha riže mogla označiti povratak širokom porastu cijena drugih prehrambenih proizvoda u Aziji.

Među njima: ekstremna klima uzrokovana globalnim zagrijevanjem, uz pojavu El Ninja prvi put u sedam godina, rusko povlačenje iz crnomorske inicijative žitarica i protekcionistička prehrambena politika u obliku trgovinskih ograničenja.

El Ninjo je vremenski fenomen izazvan zagrijevanjem temperature vode u istočnom i središnjem ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana, koji donosi divlje vremenske uslove koji su izazvale katastrofu na globalnom nivou.

 Na vrhuncu krize cijena hrane 2010-2012. godine, Azijska razvojna banka procenila je da je rast međunarodnih cena hrane od 30 odsto u 2011. doveo do poskupljenja riže za 10 odsto u Aziji u razvoju i umanjio 0,6 postotnih bodova bruto domaćeg proizvoda rast za neke zemlje uvoznice hrane u regiji, prenosi  SEEbiz.

Naglašavajući kako više cijene hrane narušavaju kupovnu moć, ADB je u to vrijeme sugerisao da bi rast domaćih cena hrane od 10 odsto u Aziji u razvoju gurnuo 64,4 miliona u siromaštvo, na temelju granice siromaštva od 1,25 dolara dnevno. To bi za to vrijeme značilo povećanje stope siromaštva sa 27 odsto na 29 odsto.

Sasvim sigurno, većina azijskih zemalja moći će izdržati šok snabdjevanja samo rižom.

(Pressmedia)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here