NaslovnicaEkonomijaCijene hrane glavni generator inflacije u Njemačkoj

Cijene hrane glavni generator inflacije u Njemačkoj

Objavljeno:

spot_img

BERLIN – ​Nakon tri mjeseca mirovanja, inflacija je u Njemačkoj je u mjesecu junu ponovo u usponu, objavila je u utorak statistička kancelarija. Konačni podaci potvrdili su preliminarnu procjenu – stopa rasta cijena na malo je skočila na 6.4 odsto u odnosu na jun 2022. U maju je godišnja stopa inflacije iznosila 6.1 odsto.

“Cijene hrane i dalje su glavni generator indeksa inflacije. Osim toga, tu je i bazni učinak mjera državnih subvencija iz prošle godine, primjer karata za prevoz od devet evra i popusta na gorivo, koji trenutno podižu stopu inflacije”, rekla je predsjednica instituta Rut Brand čiju izjavu prenosi Njemačka novinska agencija (DPA).

Godine 2022. njemačka vlada je usvojila mjere za suzbijanje cijena. Njihov učinak briše se iz statistike 12 mjeseci kasnije pa ekonomisti procjenjuju da je “junski skok prolazna pojava”.

Inflacija je indeks rasta cijena robe i usluga u maloprodaji. Nagriza vrijednost novca i kupovnu moć potrošača – drugim riječima, neko može kupiti manje za istu platu, prenosi “DPA”.

Hrana je od juna prošle godine poskupjela za 13.7 odsto, što je manje od majskih 14.9 odsto.

Naročito su poskupjeli mliječni proizvodi za 22.3 odsto, te šećer, džem, med i slatkiši, za 19.4 odsto, prenosi “Fenix”. Povrće je poskupjelo za 18.8 odsto, a proizvodi od žitarica za 18.3 odsto.

Poskupljenje energenata od tri odsto ispod je opšteg prosjeka, a daleko ispod prošlogodišnjeg zbog državnih subvencija za struju, gas i grijanje. Fenix

Objava Cijene hrane glavni generator inflacije u Njemačkoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...