Home Ekonomija CIJENA TOALET PAPIRA MOGLA BI DRASTIČNO DA SKOČI DO KRAJA 2023. GODINE!

CIJENA TOALET PAPIRA MOGLA BI DRASTIČNO DA SKOČI DO KRAJA 2023. GODINE!

0
CIJENA TOALET PAPIRA MOGLA BI DRASTIČNO DA SKOČI DO KRAJA 2023. GODINE!

Poskupljenje ove sirovine utjecat i na krajnje proizvode, a ponašanje velikih proizvođača je različito – neki već prave ogromne zalihe celuloze. Poskupljenje kreće iz Kine, gdje je celuloza isprva bila veoma jeftina, što je prouzrokovalo različite reakcije na tržištu. Uslijedile su najave o zatvaranju nekih fabrika, a potom i trend rasta zaliha ove sirovine. Upravo cijela ova “tržišna igranka” mogla bi podići cijenu toalet-papira za čak 40 posto.

Rast cijene celuloze bi pored poskupljenja krajnjih proizvoda mogao dovesti i do prekida u lancu snabdjevanja velikih fabrika – što svakako utječe na porast cijene kvalitetnih ubrusa i papira od 100 posto celuloze.

Ovo upozorenje dolazi od TTO BMA (Trusted Providers of Global Pulp Market) koji prati svjetsko tržište celuloze i istražuje buduće projekcije cijena ove sirovine. Imajući u vidu da svi proizvođači zavise od stanja tržišta u Kini, postoji opasnost da će se ovo izvjesno poskupljenje osjetiti i u čitavoj Evropi.

Činjenica da sirovine čine samo 60 posto od ukupne cijene proizvoda, nije ohrabrujuća jer enegija koja učestvuje u cijeni i do 40 posto takođe drastično poskupljuje do kraja godine.

Pritisak na proizvođače je veliki, ponašanje na tržištu diktira cijena sirovine, a ove najave pokazuju da se skoku cijena niko neće moći oduprijeti.

(Blic/ I.S.)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here