NaslovnicaEkonomijaCentralna banka: Inflacija u BiH slabi

Centralna banka: Inflacija u BiH slabi

Objavljeno:

spot_img

SARAJEVO – Inflacija u BiH slabi, ali je istovremeno usporila i ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine.

To se navodi u najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, a koji, prema riječima ekonomista, ipak treba da zabrine nadležne, jer usporavanje inflacije građani nisu osjetili.

Kada pogledamo zvanične informacije, u izvještaju Centralne banke BiH, očekuje se slabljenje inflatornih udara do kraja septembra ove godine. Isto tako, oni poručuju da je temeljna inflacija u BiH dostigla svoj vrhunac početkom aprila.

“Centralna banka BiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg kvartala 2023. godine. Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 odsto, a za devet mjeseci 8,1 odsto”, kažu iz CB BiH uz naglasak na tome da su domaći inflatorni pritisci trenutno glavni razlog i dalje visoke ukupne inflacije.

“Neizvjesnosti vezane za domaće troškove, prvenstveno cijenu rada, te cijene robe i usluga koje su tradicionalno subvencionirane, ali i šokove na međunarodnim tržištima hrane i energenata, čine rizik od korekcija brzih procjena inflacija naviše u narednim periodima umjerenim”, dodali su iz ove finansijske institucije.

Prateći i poštujući sve navedeno, Centralna banka BiH dalje očekuje i usporavanje rasta realnog BDP-a u prvoj polovini 2023. godine, ali ne recesiju.

“Naše procjene jačine trenutne ekonomske aktivnosti ukazuju na dodatno usporavanje rasta realnog BDP-a u drugom kvartalu do nivoa od 0,8 odsto, u poređenju s istim kvartalom prethodne godine. Naša brza procjena godišnjeg rasta realnog BDP-a u prvom kvartalu 2023. godine je korigovana naniže za 30 baznih poena, do nivoa od 1,4 odsto u odnosu na brze procjene koje smo objavili u martu. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište 2023. godine iznosi 1,1 odsto”, rečeno je iz Centralne banke BiH, iz koje procjenjuju da će realan rast BDP-a u BiH u ovoj godini biti 1,6 odsto.

Ekonomista Igor Gavran smatra da su sve navedene procjene realne za ekonomiju BiH, ali i da su one negativne. Posebno ga, kako kaže, brine činjenica što je inflacija u ovom trenutku i dalje preko devet odsto.

“Rast cijena se nastavlja. Već duže vrijeme nema opravdanja za to. Sve ovo što dolazi iz CB BiH je dodatno upozorenje za domaće vlasti, koje bi konačno morale da se udostoje i da adekvatno reaguju da se inflacija smanji. To što je ona devet odsto, a ne 18, ne znači ništa, jer je sadašnjih devet odsto možda i teže za stanovništvo”, kaže Gavran za “Nezavisne novine”.

Dodaje da imamo ograničenje marži na neke proizvode, ali ta mjera očigledno ne djeluje.

Kada je u pitanju usporena ekonomska aktivnost, on poručuje da se tu, uslovno rečeno, može manje uraditi, jer je došlo do značajnog usporavanja na izvoznim tržištima za BiH.

“Evropska unija, Njemačka i druge države koje su na pragu recesije ili u recesiji smanjuju narudžbe naše robe. Zbog toga je to jedan dio gdje privrednici moraju sami tražiti nova tržišta, a domaće vlasti im mogu pomoći smanjenjem opterećenja i nekim drugim mjerama. Ali mislim da je za nas mnogo veći problem i dalje inflacija, nego ovo usporavanje”, zaključio je Gavran. Nezavisne

Objava Centralna banka: Inflacija u BiH slabi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo