Home Ekonomija CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune

CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune

0
CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune

BANJALUKA – U proteklih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije da su komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini obustavile prijem i zamjenu novčanica norveških kruna, a u pojedinim slučajevima i švedskih i danskih kruna, te da je to uzrokovano odlukom Centralne banke (CBBIH) BiH.

Iz CBBIH su danas saopštili da nisu nadležni za mjenjačke poslove sa fizičkim licima te da ne utiču na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama.

Poručuju da nisu donijeli nikakvu odluku vezano za obustavljanje prijema navedenih valuta u komercijalnim bankama i mjenjačnicama jer nisu nadležni za tako nešto.

Komercijalne banke i ovlašteni mjenjači u BiH slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu sa inostranom bankom na deviznom tržištu”, stoji u saopštenju.

Iz  CBBIH kažu da su vidljive značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema evru, a time i prema konvetribilnoj marki, pri čemu je vrijednost norveške krune prema navedenim valutama izgubila na vrijednosti.

 “Finansijske institucije u inostranstvu i BiH mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija sa deviznim kursom te valute ne stabilizuje. U svakom slučaju informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute građani trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi”, stoji u saopštenju.

CAPITAL: D. T.

Objava CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here