Home Ekonomija Binance pod velikim udarom regulatora

Binance pod velikim udarom regulatora

0
Binance pod velikim udarom regulatora

NJUJORK – Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je Binance Holdings Ltd. i njenog izvršnog direktora Čangpeng Žaoa za pogrešno rukovanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o hartijama od vrijednosti.

U žalbi na 136 stranica podnijetoj u američkom saveznom sudu u Vašingtonu, predstavnici SEC-a izneli su niz navoda o kršenju regulative i pozitivne poslovne prakse najveće svjetske kripto berze i njenog lidera. Priemjera radi, Amerikanci su u suštini nepropisno otvarali račune i trgovali, bez poštovanja bezbjednosti podataka, piše Bloomberg.

Ovo je najnovija u nizu pravna glavobolja za Binance.

Tvrdimo da su Žao i Binance bili uključeni u široku mrežu obmane, sukoba interesa, nedostatka otkrivanja podataka i proračunatog izbjegavanja zakona. Javnost treba da se čuva ulaganja bilo koje svoje teško zarađene imovine na ovakvim nezakonitim platformama“, rekao je predsjednik SEC-a Geri Gensler u izjavi.

Regulator je zatražio da sud zamrzne sva sredstva kojima raspolaže Binance i imenuje stečajnog upravnika, što je zahtjev koji je obično rezervisan za slučajeve u kojima se SEC boji da bi imovina kompanije mogla biti izgubljena ili skrivena.

Binance je tužbu nazvao razočaravajućom, rekavši da se angažovao u pregovorima sa SEC-om “u dobroj vjeri kako bi se to pitanje riješilo”. Kompanija je, međutim, saopštila i da SEC snosi dio krivice jer nije pružila jasnoću u vezi sa pravilima koja se tiču digitalne imovine.

Iako optužbe SEC-a shvatamo ozbiljno, one ne bi trebalo da budu predmet prinudne niti hitne akcije. Namjeravamo da energično branimo našu platformu”, saopštila je kompanija.

Između ostalih optužbi, SEC je rekao da su dva tokena povezana sa Binance-om, BNB i BUSD, hartije od vrijednosti koje je firma nepropisno ponudila za trgvoanje. SEC tvrdi da Binance i njegova filijala u SAD zapravo nisu bili nezavisni jedni od drugih i da su nepravilno funkcionisali kao razmjena, brokersko-dilerska i klirinška agencija bez registracije kod agencije.

Dok su Žao i Binance javno tvrdili da je Binance.US kreiran kao zasebna, nezavisna platforma za trgovanje za američke investitore, zapravo su kontrolisali operacije platforme Binance.US iza scene“, saopštila je SEC, prenosi Biznis.rs.

Povrh svega, od avgusta 2021. godine, Binance nije zahtevao od klijenata sa ograničenjima povlačenja naloga da dostave bilo kakve informacije sebi prilikom otvaranja naloga, što im je omogućavalo da zaobiđu ograničenja protiv pranja novca, saopštila je SEC.    Bankar.me

Objava Binance pod velikim udarom regulatora prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here