Home Ekonomija Bh. građani kupuju nekretnine u albanskom ljetovalištu, cijena kvadrata 900 eura

Bh. građani kupuju nekretnine u albanskom ljetovalištu, cijena kvadrata 900 eura

0
Bh. građani kupuju nekretnine u albanskom ljetovalištu, cijena kvadrata 900 eura

U Shëngjinu, maloj albanskoj luci nadomak grada Lezhë, sve je više kupaca nekretnina iz regije.

Poslije provedenog odmora na jadranskoj ili jonskoj obali Albanije, građani iz naše regije odlučuju se za kupovinu stanova u poznatim ljetovalištima te zemlje. U Shëngjinu, maloj albanskoj luci na jadranskom moru nadomak grada Lezhë, sve je više kupaca nekretnina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, prenosi Blic.

Prema riječima Esina Lekića, menadžera jedne kompanije koja se bavi izgradnjom turističkih naselja u Shëngjinu, to mjesto ima odličnu poziciju. Blizu je Tirani, ali i Skadru, aerodromu i ima dobru putnu infrastrukturu. Iz Beograda se automobilom stiže za manje od osam sati.

-Trenutno u Shëngjinu pravimo još jednu zgradu, imamo ih osam i hotel. Sve skupa, više od 16.000 kvadrata stambenog prostora. Imamo dosta kupaca iz bivše Jugoslavije. Trenutno, najviše stanova prodajemo kupcima iz Srbije, iz Niša i Beograda. Stanove je ovdje kupilo i nekoliko porodica iz Novog Sada. Najviše se traže stanovi od 62 do 75 kvadrata. Cijena kvadrata je od 900 eura, pa naviše, kaže Lekić.

Za kupovinu nekretnine na moru u ovom simpatičnom ljetovalištu odlučio se i Adnal Muratović iz BiH. Za Kosovo online kaže da su ga privukle povoljne cijene kvadrata, koje su prošle godine bile znatno niže. Obilazio je obalu i odlučio se za Shëngjin, zbog blizine Lezhëa, aerodroma, ali i dobre povezanosti tog mjesta s ostalim gradovima u Albaniji.

-Kada je riječ o papirologiji, vrlo je jednostavno, sve je apsolutno bilo onako kako smo se dogovorili. Kod notara se potpisuje kupoprodajni ugovor, zatim se vrši plaćanje, kada se imovina plati dobije se certifikat na ime kupca. I to je to, s tim što je zanimljivo, ako ste u braku, taj stan koji se kupuje mora se voditi na oba supružnika. Tako da svi oni koji misle kupiti stan, a da supruga to ne zna, neka znaju da je to nemoguće, kroz osmijeh priča Muratović, prenosi Indikator.

Albanija je postala sve zanimljivija turistička desetinacija ne samo za regiju, već i za prekookeanske turiste. Broj turista iz bivših republika SFRJ koji za odmor biraju Albaniju iz godine u godinu sve je veći. Podaci koje je nedavno objavio albanski Zavod za statistiku pokazuju kako je za sedam mjeseci ove godine tu zemlju posjetilo više od pet miliona građana iz 152 zemlje svijeta. Pored turista koji dolaze sa Kosova, najbrojniji su bili Italijani.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here