Home Ekonomija Banka Rusije povisila kamatnu stopu na 15 odsto

Banka Rusije povisila kamatnu stopu na 15 odsto

0
Banka Rusije povisila kamatnu stopu na 15 odsto

MOSKVA – Ruska centralna banka povisila je u kamatne stope za 200 baznih poena na 15 odsto. To je bilo za jedan procenat više od onoga što su očekivali ekonomisti, koji su predvidjeli da će kamatna stopa biti podignuta na 14 odsto.

Razlozi za četvrto uzastopno povećanje kamatne stope su visoka inflacija i slaba nacionalna valuta. Banka Rusije saopštila je da je inflatorni pritisak „značajno porastao“, nadmašujući njene prognoze, prenosi Komersant.

Centralna banka konstatovala je rast domaće potražnje koja sve više „prevazilazi mogućnosti proširenja proizvodnje roba i usluga“. Nakon odluke o povećanju kamatne stope, rublja je ojačala u odnosu na dolar i evro. Rusija je za četiri meseca udvostručila visinu kamatne stope, koja je u julu bila 7,5 odsto.

Podizanje ključne stope, prema centralnoj banci, omogućiće da se inflacija vrati na postavljeni cilj od četiri odsto u 2024. godini.

„Povratak ciljane inflacije i njena dalja stabilizacija takođe podrazumeva dug period održavanja teških monetarnih uslova u privredi“, saopštila je Banka Rusije.

Godišnja inflacija procjenjena ove nedjelje porasla je na 6,6 odsto poslije 6,0 procenata u septembru. Centralna banka napominje da su inflaciona očekivanja stanovništva i dalje na povišenom nivou. U kreditnom sektoru, potražnja za neobezbeđenim potrošačkim kreditima je opala, ali je ostala velika potražnja za hipotekarnim osiguranjem. Biznis.rs

Objava Banka Rusije povisila kamatnu stopu na 15 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here