Home Ekonomija Azijski modni brend nadmašio po prodaji Amazon i Walmart u Južnoj Africi

Azijski modni brend nadmašio po prodaji Amazon i Walmart u Južnoj Africi

0
Azijski modni brend nadmašio po prodaji Amazon i Walmart u Južnoj Africi

JOANSBURG – Shein je najčešće preuzimana aplikacija za kupovinu u južnoafričkoj Google Play prodavnici, a ovaj modni brend sa sjedištem u Singapuru, pokrenut je u zemlji na krajnjem jugu afričkog kontinenta tokom pandemije Covid-19.

Od tada se širi uglavnom po preporuci kupaca, i nudi popuste onima koji prvi put nešto kupe kod njih. To je već izazvalo pometnju da su lokalni trgovci pomalo uplašeni i regulatori istražuju da li je brend iskoristio rupe u porezu na uvoz prilikom slanja paketa kupcima, prenosi Bloomberg.

Tahira Kumalo, 24-godišnja recepcionerka u Johanesburgu, kaže da sada svu svoju odjeću kupuje preko interneta i da je Shein brend kojem se stalno vraća, namamljena konkurentnim cijenama, modom u trendu i brzinom isporuke.

“Šein nudi zaista dobre popuste i ne čekam dugo da moje pošiljke stignu”, rekla je ona i dodala da se od pandemije tehnologija poboljšala i da može udobno kupovati iz svog doma.

Shein, osnovan u Kini, stiče uporište na tržištu e-trgovine u nastajanju u najindustrijalizovanijoj zemlji u Africi i približava se američkim gigantima Walmartu i Amazonu koji žele da učine isto.

Ulaz globalnih trgovaca na malo u Južnu Afriku dolazi u trenutku kada antimonopolski regulator u zemlji ispituje kako se formulišu cijene e-trgovine i dok se zemlja bori sa nepravilnim snabdijevanjem električnom energijom što ozbiljno ometa ekonomski rast.

„Dok privreda Južne Afrike trenutno posustaje, dolazak velikih igrača pokazuje potencijal koji se nalazi na ovom tržištu“, rekao je Alek Abraham, analitičar u Sasfin Securities u Johanesburgu. Biznis

Objava Azijski modni brend nadmašio po prodaji Amazon i Walmart u Južnoj Africi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here