Home Ekonomija Australijski premijer: Možemo zaštiti svoje lične podatke na telefonu čineći JEDNU stvar

Australijski premijer: Možemo zaštiti svoje lične podatke na telefonu čineći JEDNU stvar

0
Australijski premijer: Možemo zaštiti svoje lične podatke na telefonu čineći JEDNU stvar

Živimo u vremenu kada gotovo sve bitne lične podatke imamo na svom telefonu. Svakodnevno smo izloženi traženju takvih podataka od strane mnogih kompanija i platformi, a svakako da su korisnici zabrinuti za te podatke, odnosno za mogućnost da oni budu ukradeni. Australijski premijer je nedavno u jednom obraćanju javno savjetovao svoje građane kako da zaštite svoje lične podatke.

The Guardian prenosi da je australijski premijer Anthony Albanese rekao da Australci moraju biti proaktivni. “Moramo mobilizirati privatni sektor, moramo mobilizirati i potrošače”, rekao je Albanese predstavljajući prvog nacionalnog koordinatora za kibernetički sigurnost u zemlji. “Svi imamo odgovornost. Jednostavno, isključive telefon svake noći na 5 minuta i to radite svaka 24 sata, radite to dok perete zube itd.”

Dakle, ponavljajući savjete stručnjaka za kibernetičku sigurnost, australijski premijer kaže da bi vlasnici pametnih telefona trebali svaki dan da isključe svoje telefone na najmanje 5 minuta. I da, za ovo postoji opravdan razlog. Naime, ako isključite telefon, svaki špijunski softver koji radi u pozadini na Vašem uređaju će se zaustaviti. Isključivanjem telefona isključujete sve pozadinske procese i pružate sebi i uređaju određenu zaštitu od zlonamjernog softvera.

Dr Priyadarsi Nanda je predavač na Tehnološkom univerzitetu u Sidneyu gdje je specijalizirao za cyber sigurnost. On navodi da se redovnim ponovnim pokretanjem telefona, aplikacije i procesi koji rade u pozadini nasilno zatvaraju, čime se onemogućava prikupljanje podataka ili praćenje korisnika.

Nanda dodaje da neki korisnici nisu isključili svoj telefon godinu dana, što se ni u kom slučaju ne preporučuje. Čini se da bismo svi trebali da isključimo telefon na 5 minuta dnevno.

IZVOR/SOURCE

Objava Australijski premijer: Možemo zaštiti svoje lične podatke na telefonu čineći JEDNU stvar prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here