NaslovnicaBiHZvizdić: U vezi s antiustavnim odlukama NSRS treba imati na umu nekoliko...

Zvizdić: U vezi s antiustavnim odlukama NSRS treba imati na umu nekoliko stvari. Tužilastvo BiH ne može ostati nijemo

Objavljeno:

spot_img

Predsjedavući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP) kaže kako u vezi sa antiustavnim odlukama NSRS treba imati na umu nekoliko stvari. Jedna od njih je da nikada u PS BiH neće biti usvojene izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH, kako ih je predložila vladajuća koalicija u bh. entitetu RS, jer je Ustavni su BiH dio Ustava BiH, a strane sudije se ne mogu i neće birati po kriterijima podobnosti, a ne stručnosti.

“Tužilastvo BiH ne može ostati nijemo na čin rušenja ustavnog poretka BiH, posebno na članove Krivičnog zakona: 156. koji propisuje krivično djelo: ”napad na ustavni poredak” i čl. 239. koji propisuje kao krivično i “odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH”.

Ured OHR-a, zemlje Kvinte kao i Vijeće sigurnosti UN-a će morati reagirati na suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i početak projekta secesije bh entiteta RS”, ocjenjuje Zvizdić.

On kaže da su zahtjevi za ocjenu ustavnosti antiustavnih odluka NSRS u vezi sa Ustavnim sudom BiH, kao i u vezi sa neobjavljivanjem odluka OHR-a, spremni i bit će podneseni ako bude odbijen veto Kluba Bošnjaka u RS.

“Postoje realni pokazatelji da je EU konačno naučila da fondovi, grantovi i investicije moraju biti praćene sa provođenjem neophodnih reformi i usvajanjem zakona i strategija sa evropske agende BiH.Dakle, u najkraćem, prvo reforme pa novac.

Za očekivati je da kao prvi odgovor na početak secesije bh. entiteta RS, a što može dovesti do ozbiljne sigurnosne krize, EUFOR ili NATO rasporede dio vojnika na teritoriji Brčko Distrikta”, smatra Zvizdić.

Kaže da je, na kraju, i jako važna činjenica da krajem 2023. RS mora vratiti još skoro 900 miliona KM. Prvih 300 miliona, od ukupno 1,2 milijarde KM je vraćeno na način da se bh. entitet RS zadužio po dvostruko većoj kamati, po principu zaduži se sa dvostruko većom kamatom da bi vratio dug, u ekonomiji vodi ka bankrotu, i na način da kasne redovne budžetske isplate.

“Dakle, bh entitet RS novca nema i neizvjesno je hoće li ga imati. Zbog takve ekonomske regresije se i forsiraju nacionalističke teme da bi se zaštitila i očuvala vlast i odvukla pažnja od katastrofalne ekonomske i društvene situacije u kojoj se nalazi bh entitet RS”, kaže Denis Zvizdić.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Novalić: Ovo što sad slušamo nismo čuli od rata. Slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da...

Grčka aviokompanija Lumiwings iz Tuzle od 18. decembra leti na pet evropskih destinacija

Grčka aviokompanija Lumiwings 18. decembra počinje letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na...

Pročitaj i ovo

Novalić: Ovo što sad slušamo nismo čuli od rata. Slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da...