Home BiH Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata u Federaciji usvojen u Domu naroda PFBiH

Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata u Federaciji usvojen u Domu naroda PFBiH

0
Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata u Federaciji usvojen u Domu naroda PFBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata koji ta populacija čeka već skoro tri decenije, a federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da je u pripremu tog zakona uloženo mnogo truda i znanja, kako uposlenika Ministarstva, tako i predstavnika udruženja civilnih žrtava rata.

Prema rezultatima glasanja, „za“ je bilo 44 delegata, 19 suzdržanih i dva protiv. Glasanju je predhodila pauza tokom koje je održana sjednica Kluba Hrvata koji je zatražio izjašnjavanje Doma pojedinačno o devet amandmana koje su podnijeli na tekst zakona, a koje Vlada FBiH nije prihvatila. Tih devet amandmana nisu dobili potrebnu većinu u Doma naroda.

Nacrt tog zakona usvojen je u mandatu predhodne vlade i oba doma federalnog parlamenta i dobio je podršku svih onih koji su bili zainteresovani u tom procesu. Zaštita civilnih žrtava rata zajednička je nadležnost Federacije i kantona.

Zakon predviđa mnoga poboljšanja u odnosu na ranije, opće zakonsko rješenje, a između ostalog, važno je istaknuti da se ukida zabrana korištenja ostvarenog prava ukoliko korisnik prava napusti BiH duže od tri mjeseca, što je raniji zakon predviđao.

Ukida se i prihodovni cenzus roditeljima kojima su ubijena djeca u ratu, a u Zakon su uvedene po prvi put kao kategorije civilnih žrtava rata, žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, te djeca rođena iz ovog zločina, a žrtvama seksualnog nasilja i silovanja i osobama koje su stradalnici zaostalog ratnog materijala ostavljena je mogućnost izbora povoljnijeg prava u kontekstu izbora između lične invalidnine i mjesečnih ličnih primanja.

U prijelaznim i završnim odredbama predviđeno je, između ostalog, da svi nadležni prvostepeni organi, za sve postojeće korisnike prava donesu nova rješenja o daljnjem korištenju prava na osnovu odredbi ovog zakona, s tim da to neće iziskivati ponovne ocjene oštećenja organizma, ponovno pribavljanje stručnog mišljenja za posebnu kategoriju civilnih žrtava rata, niti ponovno utvrđivanje činjenice nestanka ili pogibije osobe, kao osnova za ostvarivanje prava.

Tokom rasprave o zakonu je istaknuto da se ozbiljno prišlo njegovoj izradi i da je donio značajne novine i poboljšanja.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata 25. jula.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here