NaslovnicaBiHZahiragić: RS je tigar od papira. 51.129 km² – ni metar više,...

Zahiragić: RS je tigar od papira. 51.129 km² – ni metar više, ni metar manje

Objavljeno:

spot_img

Haris Zahiragić, SDA-ov delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta reagirao je na objavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića u kojoj jepostavio kartu RS koja je uvećana za teritoriju Brčko distrikta. Zahiragić kaže kako stotinu puta ponovljena laž može postati istina, samo kada se na nju ne odgovara istinom.

“Danas je Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić podijelio kartu entiteta Rs, a na kojoj je Brčko i okolica, prikazano kao sastavni dio tog entiteta. To je antiustavni čin, posebno jer dolazi od Ministara sigurnosti.

Entitet Rs nema kontinutitet teritorije, iako skoro na svakoj karti koju naprave i objave političari ili institucije iz Rs-a, djeluje kao da ima. Brčko distrikt dijeli entitet Rs na 2 djela – možemo reći na zapadni Rs i na istočni Rs. Ovaj istočni ima nešto povoljniji geopolitički položaj, jer u dubini ima dosta granice Bosne i Hercegovine i Srbije”, kaže Zahiragić.

Ističe kako taj dio nije naseljen, pa tako Sarajevo samo ima puno više stanovnika nego čitav Istočni Rs.

Mapa koju je objavio Zahiragić

“Osim toga, taj dio Bosne i Hercegovine je zapostavljen u svakom smislu od strane vlasti iz Banje Luke.S druge strane, zapadni Rs, a u kojem se nalaze Banja Luka, Doboj i Prijedor, dosta je razvijeniji ima više stanovnika, ali se nalazi potpuno okružen sa entitetom FBiH, Brčko distriktom i članicom NATO-a Republikom Hrvatskom – u kojoj za razliku od ‘92. nema tzv. “Republike Srpske Krajine”.Šta hoću reći? Entitet Rs je tigar od papira.

Moj im je savjet da budu zadovoljni s time što su se provukli sa genocidom i drugim ratnim zločinima, a uz pomoć kojih su dobili ovaj stepen autonomije”, poručio je Zahiraić.

On dodaje kako građanima Bosne i Hercegovine, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva.

“Zbog toga bi bilo dobro da se konačno političari iz entiteta Rs okrenu tim temama. Ukoliko ‘pak ne žele, neka nastave sa raspakivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, a ako sruše mirovni sporazum, neka ne misle da će imati ovakvu autonomiju na 25.053 km2 – kako Nešić danas, ponosno napisa.

Ako me neko pita za moj stav, nikada i nisam imao neke emocije prema Daytonu i unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine koje je on propisao… 51.129 km² – ni metar više, ni metar manje”, kazao je Zahiragić.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Pročitaj i ovo

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...