NaslovnicaBiHU toku upis studenata na Univerzitet u Sarajevu studijskoj 2023/2024. godini: Ovo...

U toku upis studenata na Univerzitet u Sarajevu studijskoj 2023/2024. godini: Ovo su rokovi

Objavljeno:

spot_img

Univerzitet u Sarajevu je 12. juna 2023. godine objavio konkurse za upis studenata u studijskoj 2023/2024. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenta na prvi ciklus i integrirani studij, 3.541 studenta na drugi ciklus studija, 205 kandidata na stručni studij, te 41 kandidata na specijalistički studij.

Uz podršku Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC), Univerzitet u Sarajevu i ove godine upis kandidata vršiti putem informacionog sistema eUNSA.

Prijava kandidata na Konkurs za upis u prvu godinu studija provodi se isključivo online putem informacionog sistema eUNSA i web stranice https://upisi.unsa.ba/.

Prijava kandidata za prvi ciklus studija i integrisani studij, kao i za stručni studij provodi se u dva prijavna roka:

PRVI PRIJAVNI ROK:

Od 12. 6. do 30 .6. 2023. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita.Od 12. 6. do 7. 7. 2023. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita.

Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, oni će se održati u periodu: od 3. 7. do 7. 07. 2023. godine.

Preliminarna rang lista kandidata sa prvog prijavnog roka koji ispunjavaju uslov za upis na fakultete/akademije Univerziteta u Sarajevu bit će objavljena 10. 7. 2023. godine.

Konačna lista će biti objavljena 14. 7. 2023. godine

DRUGI PRIJAVNI ROK:

Od 28. 8. do 8. 9. 2023. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispitaOd 28. 8. do 15. 9. 2023. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita

Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, isti će se održati u periodu od 11. 9. do 15. 9. 2023. godine.

Preliminarna rang lista kandidata sa drugog prijavnog roka koji ispunjavaju uslov za upis na fakultete/akademije Univerziteta u Sarajevu bit će objavljena 18. 9. 2023. godine.

Upis na drugi ciklus studija i specijalistički studij bit će omogućen u jednom prijavnom roku:

• Od 28. 8. do 23. 9. 2023. godine za fakultete/akademija gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita• Od 28. 8. do 27. 9. 2023. godine za fakultete/akademija gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita

U konkursnim prijavnim rokovima kandidat može izabrati najviše tri fakulteta u okviru kojih može birati više smjerova/odsjeka. Tokom trajanja Konkursnog roka kandidatima su omogućena najmanje tri reizbora fakulteta/odsjeka/smjera, a o čemu će biti obavješteni na početnoj stranici Informacionog sistema putem kojeg se provodi online upis.

Prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu kaže da se u prvom ciklusu studija i integrisanog studija, sa današnjim danom, putem informacionog sistema prijavilo 3.057 kandidata, s tim što registracija traje do 7. jula.

“Pozivamo sve završene srednjoškolce da se prijave na Univerzitet u Sarajevu s obzirom na ponudu u kojoj svako može da pronađe ono što želi, ali i s obzirom na sadržaje koje će dobiti tokom studija: počevši od predavanja i vježbi, preko studentskih razmjena i svega onoga što jedno studentsko iskustvo treba da bude!

Univerzitet u Sarajevu je u svom prijedlogu za studijsku 2023/2024. godinu smanjio upisnu kvotu u odnosu na studijsku 2022/2023. godinu.

Prilikom izrade upisne politike i određivanja broja studenata za koje se predviđa upis u prvu godinu studija, Univerzitet u Sarajevu se vodio Metodologijom utvrđivanja upisnih kvota na članicama Univerziteta u Sarajevu za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2023/2024. godini, donesenom u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o broju i strukturi studenata/kandidata za upis u prvu godinu studija na Univerzitetu u Sarajevu od 9. 6 .2022. godine”, kaže Husremović.

Ona dodaje da je Univerzitet u Sarajevu, iako su upisne kvote smanjene, zadržao svoju proaktivnu misiju.

“Mi želimo da obrazujemo naše studente za sve sfere djelovanja u Bosni i Hercegovini i šire. Odabir zanimanja i razvoja karijere je individualna odluka koju pojedinac donosi uzimajući u obzir za sebe relevantne faktore. Univerzitet u Sarajevu kao javna visokoškolska institucija ima misiju da obrazovanjem potiče razvoj nauke, tehnologije, ekonomije, politike, društva, umjetnosti i kulture kao neizostavnih segmenata kvalitete života”, kaže prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Službeni automobil reisa Kavazovića učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

U naselju Japić Brdo, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su...

Na Jahorini počela zimska turistička sezona

Čolić je koncert održao u hotelu “Vučko”, a publika je mogla uživati u...

Pročitaj i ovo

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Službeni automobil reisa Kavazovića učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

U naselju Japić Brdo, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su...