Home BiH U nastavku akcije ‘Transporter’ uhapšeno šest osoba koja se dovode u vezu sa grupom Bojana Cvijetića

U nastavku akcije ‘Transporter’ uhapšeno šest osoba koja se dovode u vezu sa grupom Bojana Cvijetića

0
U nastavku akcije ‘Transporter’ uhapšeno šest osoba koja se dovode u vezu sa grupom Bojana Cvijetića

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminilitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i Federalne uprave policije, te pod nadozorom Tužilaštva BiH, danas su u nastavku operativne akcije „Transporter“, lišili slobode šest lica inicijala D.P., D.P. i G.S. iz Banja Luka, H.H. i M.Č. iz Bugojna i E.H. iz Sarajeva.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS, lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su isti počinili krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ i krivičnim djelom „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“.

Na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je veći broj pretresa vozila i objekata koje koriste navedena lica na području opština Banja Luka, Laktaši, Sarajevo i Bugojno, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više komada vatrenog oružja, municije, skupocjena putnička motorna vozila, veći broj mobilnih telefonskih aparata te određena poslovna dokumentacija u vezi poslovanja privrednih subjekata.

Nakon završene kriminalističke obrade, lica lišena slobode bit će predata tokom današnjeg dana postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Akcija „Transporter“ je usmjerena na razotkrivanja organizovane kriminalne grupe koja se bavila izvršenjem krivičnih djela iz oblasti neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga i krijumčarenjem akcizne robe, a realizuje se u kontinuitetu u vremenskom periodu od 17. jula 2021. godine, uz saradnju i podršku EUROPOL-a, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Podsjećamo da je do sada ukupno uhapšeno 38 lica od čega šest policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, jedan savjetnik Ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH (Bojan Cvijetić) i jedan pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Također, pronađeno je i privremeno oduzeto 303,8 kg opojne droge marihuana, veće količine novca (oko 250.000 eura), oružja i municije, više skupocjenih vozila, veći broj mobilnih telefonskih aparata i određena poslovna dokumentacija.

U toku realizacije operativne akcije sprovedena je finansijska istraga kojom je privremeno blokirana imovina u vrijednosti oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here