NaslovnicaBiHU Bihaću promovirana knjiga “Nastanak Republike Srpske”: Tvorevina nastala na etničkom čišćenju

U Bihaću promovirana knjiga “Nastanak Republike Srpske”: Tvorevina nastala na etničkom čišćenju

Objavljeno:

spot_img

U organizaciji Univerziteta Bihać, Islamskog pedagoškog fakulteta i Udruženja Život, u Bihaću je večeras održana promocija knjige “Nastanak Republike Srpske” autora dr. Hikmeta Karčića, dr. Jasmina Medića i dr. Muamera Džananovića.

Knjiga se bavi pitanjem zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godina i kako je došlo do formiranja institucija entiteta Republika Srpska.

Strateški ciljevi

Fokus knjige je kako sam podnaslov kaže, na regionalizaciji i strateškim ciljevima u kontekstu formiranja autonomnih oblasti u Bosni i Hercegovini, koje su u periodu 1991-1992. godina postale Republika Srpska.

“Mi u našoj knjizi, ustvari, pokazujemo da je 9. januar završetak prve faze osnivanja Republike Srpske. Ono što se inače u našem kolektivnom narativu naziva da je to dan početka genocida, mi smatramo da je 9. januar samo završetak institucionalne pripreme, dakle formiranje posebnih službi, agencija i organa koji su onda iz toga sproveli zločine i genocid na području cijele Bosne i Hercegovine.

Na osnovu sudskih presuda možemo reći da je Republika Srpska genocidna tvorevina, jer to je jedna kompletna teritorija koja je osnovana na osnovu etničkog čišćenja teritorije, sistema logora, masovnih zločina i silovanja, te je to neki logičan zaključak iz svega toga”, pojašnjava dr. Hikmet Karčić, jedan od autora knjige.

Sve knjige koje se na ovu temu pišu u Bosni i Hercegovini, uglavnom se bave pitanjem zločina, te su autori primjetili da nedostaje jedan bitan segment a to su pripreme koje su dovele do rata i agresije. To je ujedno i bio motiv da se detaljnije i na naučnom nivou pozabave tim pitanjem.

Arhivska građa

“Djelo je napisano na osnovu primarne arhivske građe i jako važnih dokumenata. Dakle, ono je naučno i to je ono što je bio naš primarni cilj i naša vodilja kroz pisanje ovog djela.

U njemu se nalazi brojna dokumentacija, primarno Srpske demokratske stranke ali i brojni drugi dokumenti koji su bili neophodni da bi smo postigli željeni cilj, a primarni cilj je bio želja da naučnoj i široj javnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, objasnimo taj fenomen 9. januara koji se veliča i slavi, te smo u toj primarnoj i početnoj ideji željeli da se fokusiramo samo na taj događaj.

Onda smo objedinjujući ta svoja saznanja, procijenili da bi dobro bilo da fokus djela bude na cijeloj 1991. godini do 12. maja 1992. godine jer su, po nama, do tada finalizirani svi politički i vojni, odnosno svi politički ciljevi javno objavljeni “, ističe dr. Muamer Džananović, također jedan od autora knjige.

Dodaje, kako je 1991. godina važna iz razloga što je u njoj, a što se može vidjeti kroz ovu knjigu, iskazana genocidna namjera koja je jako važna i teško dokaziva, te da su je oni uspjeli dokazati kroz dokumentaciju i presretnute razgovore srpskih političkih lidera iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i teritorijalne velikosprske pretenzije prema BiH koje traju i danas, ali i antiislamizam i jednu nevjerovatnu mržnju prema islamu i svemu islamskom.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Pročitaj i ovo

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...