NaslovnicaBiHTrojka se oglasila: Vrijeme je da Dodik snosi krivičnu odgovornost, on ugrožava...

Trojka se oglasila: Vrijeme je da Dodik snosi krivičnu odgovornost, on ugrožava mir ne samo u BiH

Objavljeno:

spot_img

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, zajedničkom saopćenju oglasili su se SDP BiH, Naroda i pravde i Naše stranke.

“Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma, što je direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini ali i cijelom  regionu.

Nažalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Sada je očito da nikakve opomene neće zaustaviti rušitelje ustavnog poretka, zato je nužno da se na ovakve atake na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno.

Iz Trojke zahtijevaju reakciju pravosudnih institucija kako bi svi odgovorni, predvođeni Miloradom Dodikom, snosili krivičnu odgovornost za svoja djela.

Trojka podsjeća međunarodnu zajednicu da su bonske ovlasti visokog predstavnika sistemska mjera upravo za ovakve situacije kao i ostavljena mogućnost da NATO rasporedi svoje trupe, posebno na području Brčko distrikta BiH.

Vrijeme je, kažu, da i međunarodna zajednica odluči da li SNSD i satelitske sljedbenike u rušenju države mogu posmatrati kao partnera za izgradnju mira ili kao ruske partnere za njegovo rušenje”, navodi se u saopćenju. 

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Izvještaj potvrdio: Određene osobe počinile kriminal u Fabrici duhana Sarajevo

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo dostavila izvještaj o...

MENACHEM Z. ROSENSAFT PORUČIO NETANYAHUU: “U ime Boga, odlazite!”

Piše: MENACHEM Z. ROSENSAFT / Newsweek Benjamin Netanyahu mora otići. Sada. Prije nego što...

Pročitaj i ovo