NaslovnicaBiHSoftić upitao Lagumdžiju o slučaju sudije Branka Perića: Imam svoj stav, ali...

Softić upitao Lagumdžiju o slučaju sudije Branka Perića: Imam svoj stav, ali ne mogu ga iznijeti

Objavljeno:

spot_img

Završena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

PS BiH danas je usvojio Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu, kao i zaključke Komisije za finansije i budžet u vezi s ovim izvještajima.

Izvještaj revizije

Revizija je utvrdila mišljenje za 73 institucije BiH – od toga 21 pozitivno mišljenje, 44 pozitivna mišljenja sa skretanjem pažnje i osam mišljenja sa rezervom sa skretanjem pažnje.

Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2022. godinu nije dobio potrebnu entitetsku podršku delegata, te je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Delegati su razmatrali i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu, ali ga nisu primili k znanju.

Delegat Safet Softić (Klub bošnjačkog naroda) je postavio pitanje u vezi sa sudijom Suda BiH Brankom Perićem, za kojeg je kazao da je svojim izdvojenim mišljenjem kao predsjednik Sudskog vijeća i pročitavši to mišljenje na izricanju presude, dospio u žižu javnosti.

Disciplinski postupak

“Vidimo da je pokrenut disciplinski postupak kod disciplinskog tužioca. Da li VSTV ima ikakav stav po pitanju izdvojenog mišljenja i ovoga što je Perić uradio”, pitao je Softić.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je odgovorio da se radi o “živom” disciplinskom predmetu, te da može samo reći da je podnijeta disciplinska prijava, još uvijek nije podignuta disciplinska tužba.

“Disciplinski postupak se smatra pokrenutim momentom podizanja disciplinske tužbe, a iz medija sam kao i vi čuo da je neko podnio sa istom problematikom i krivičnu prijavu.

Nadam se da će tužilaštva čim prije donijeti tužilačku odluku. Ja imam svoj stav, ali ga ne mogu iznijeti jer se radi o ‘živom’ predmetu”, kazao je Lagumždija.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pročitaj i ovo

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...