Home BiH SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH: Bećirović može spriječiti imenovanje Vukoje, ali ne otvorenim pismima

SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH: Bećirović može spriječiti imenovanje Vukoje, ali ne otvorenim pismima

0
SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH: Bećirović može spriječiti imenovanje Vukoje, ali ne otvorenim pismima

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Šabanović reagovao je nakon izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da su SDA, HDZ i SNSD “uspostavile praksu da se biraju stranački podobne sudije u Ustavni sud BiH”.

Bećirović je dodao da treba prestati sa takvom praksom i “birati sposobne sudije”.

Šabanović kaže da Bećirović “može spriječiti izbor HDZ-ovog sudije, ali ne pisanjem otvorenog pisma”.

“Stav člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se u Ustavni sud BiH trebaju birati ugledni pravnici, a ne stranački poslušnici je u potpunosti ispravan.

Čak i ako zanemarimo činjenicu da je Bećirović u posljednjoj javnoj reakciji zaboravio spomenuti da je i njegov SDP učestvovao u izboru stranačkih funkcionera za sudije Ustavnog suda BiH, i to birajući u maju 2002. godine dvoje sudija bliskih HDZ-u BiH, protivljenje mogućem izboru novog HDZ-ovog sudije, koji pri tome nema ni dana iskustva u pravosuđu, je pohvalno.

Međutim, Bećirović bi trebao, umjesto pisanja otvorenog pisma, jednostavno ubijediti zastupnike stranke čiji je potpredsjednik, ili zastupnike koalicije koja je podržala njegovu kandidaturu, da ne podrže HDZ-ovog Marina Vukoju već nekog od drugih kandidata koji zadovoljavaju kriterije, te na taj način spriječiti imenovanje „stranačkog poslušnika“”, kaže Šabanović.

Može Bećirović, dodaje on, početi sa Damirom Mašićem i Anerom Žuljevićem, SDP-ovim zastupnicima koji su članovi Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Oni će u utorak odlučivati da li će pred Predstavnički dom poslati samo ime Marina Vukoje ili cijelu listu kandidata sa koje će zastupnici imati priliku birati”, kaže Šabanović.

Zatim bi Bećirović kao potpredsjednik SDP-a mogao i trebao utjecati na nekog od 15 zastupnika njegove stranke i definitivno spriječiti izbor HDZ-ovog sudije na sjednici Predstavničkog doma 21. juna, mišljenja je Šabanović.

“Ukoliko SDP-ovi zastupnici ipak podrže Vukoju, a ne nekog od neuporedivo referentnijih kandidata, Bećirović neće biti ništa drugo nego saučesnik u isporučivanju pozicije sudije Ustavnog suda BiH HDZ-u”, zaključio je.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here