Home BiH Schmidtove odluke stupile na snagu, stigla reakcija iz Tužilaštva BiH

Schmidtove odluke stupile na snagu, stigla reakcija iz Tužilaštva BiH

0
Schmidtove odluke stupile na snagu, stigla reakcija iz Tužilaštva BiH

Odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koji je poništio Zakon donešen u Narodnoj skupštini Republike Sroske i napravio izmjene Krivičnog zakona BiH, su i službeno stupile na snagu.

No, još je mnogo nejasnoća o tome kako će se primjenjivati i jesu li se mogle konkretnije definirati kazne za počinitelje, odnosno rušitelje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini. Sve oči uprte su u Tužilaštvo BiH i nadležne institucije.

Izmjene se konkretno odnose na Kazneni zakon Bosne i Hercegovine član 156., gdje su riječi “Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile”, zamjenjene riječima: „Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protupravan način.“

Na pitanje kako će Tužilaštvo BiH reagovati po pitanju napada na ustavnopravni poredak u Bosni i Hercegovini i neprimjenjivanje odluka Visokog predstavnika u BiH iz Tužilaštva BiH odgovor:

“Izmjene zakona koje je donio Visoki predstavnik su precizirale određene radnje i postupanja, koja se smatraju kaznenim djelima, u članu 156. (Napad na Ustavni poredak), članu 203a. (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) i članu 239. (Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava), te će olakšati tužiocima donošenje tužilačkih odluka”, prenosi BHRT.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here