NaslovnicaBiHSchmidt poništio odluke NSRS i poručio da neće stati

Schmidt poništio odluke NSRS i poručio da neće stati

Objavljeno:

spot_img

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt objavio je odluke koje je potpisao danas. Schmidt je odlučio da zakon izglasan u NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH neće stupiti na snagu i da svi postupci vezani za njega su poništeni.

Schmidt je izmijenio i Krivični zakon BiH te će se radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

“Oni koji pokušavaju srušiti ustavni poredak moraju biti procesuirani”, rekao je Schmidt te dodao:

“Nedavnim odlukama NSRS se krši ustavni poredak BiH, ali Daytonski mirovni sporazum. Sporazum je sačinjen možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine, bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili u Sarajevu. Naš mandat je da osiguramo da se takvo nešto ne desi nikada i da osiguramo građansku državu koja poštuje svoje građane.

Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju Ustav BiH i jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog poretka zemlje, uključujući i odredbe Daytona kao što su odluke visokog predstavnika.

Posljedice snose građani RS, ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju ideje pojedinaca. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava i stvoriti pravni haos”, kazao je Schmidt.

Dodao je kako su sve opcije na stolu, te podsjetio kako je poznato kakav je spektar Bonskih ovlasti.

“Nadam se da će se politički akteri urazumiti. Sreo sam dosta odgovornih političara koji rade da osiguraju da ova zemlja postiže napredak nakon što joj je dat status za članstvo u EU. Ako postoji rasprava o Ustavnom sudu BiH, definirano je Ustavom kako se to može uraditi. Nema problema da stranke sjednu i razgovaraju kako se mogu mijenjati Ustav i zakoni, ali ih nije moguće samo odbaciti. Svi koji poduzimaju ovakve radnje trebaju se vratiti za sto. Teško je i trebat će vremena. To je proces koji vrijedi truda”, kazao j Schmidt.

Istakao je kako svojim odlukama doprinosim ispunjavanja jednog od 14 prioriteta na putu BiH ka EU, a to je osiguravanja provođenja odluka Ustavnog suda.

Kazao je i kako se neće libiti da pozove međunarodne partnere na uvođenje novih i ciljanih sankcija protiv onih koji smišljeno narušavaju Daytonski sporazum

“Budite uvjereni da neću stati”, rekao je visoki predstavnik.

Odluke stupaju na snagu odmah nakon što budu objavljene na stranici OHR-a.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Novalić: Ovo što sad slušamo nismo čuli od rata. Slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da...

Grčka aviokompanija Lumiwings iz Tuzle od 18. decembra leti na pet evropskih destinacija

Grčka aviokompanija Lumiwings 18. decembra počinje letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na...

Pročitaj i ovo

Novalić: Ovo što sad slušamo nismo čuli od rata. Slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da...