NaslovnicaBiHSARTR izveo predstavu u Banjoj Luci uprkos opstrukcijama RTRS-a i Gorice Dodik:...

SARTR izveo predstavu u Banjoj Luci uprkos opstrukcijama RTRS-a i Gorice Dodik: Publika glumce nagradila aplauzom

Objavljeno:

spot_img

Sarajevski ratni teatar (SARTR) ipak je sinoć u Banjoj Luci izveo predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda” u sklopu 25. Teatar festa “Petar Kočić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske. RTRS je ranije odbio medijski podržati festival, upravo zbog SARTR-a. Međutim, publika u Banjoj Luci je gromoglasnim aplauzom ispratila sa scene glumačku postavu iz Sarajeva.

“Magična noć”, objavio je SARTR nakon izvođenja predstave.

RTRS je ranije saopćio kako podržava sve institucije u RS, ali da sad ne mogu.

“Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest”, istakla je direktorica Dijana Milanković.

Milanković je kazala da je riječ o pozorištu koje je “osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad”.

“U augustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH”, kazala je direktorica RTRS-a.

Reagirala i Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika.

“Još nešto da kažem na temu RATNOG teatra, kada je izašla objava da će gostovati na festu svi su se zgražavali i slali mi poruke da su u šoku šta je direktorica NPRS sebi dozvolila, ali naravno svi oni kao p… ćute i čekaju da se koplja slome na nekome ko smije iznijeti svoje mišljenje javno. Posebno mi se gade osobe koje su na nekim funkcijama i primaju plate da štite interese Republike Srpske, ali ćute jer se boje kvazi novinara kao što je Vaskovićeva žena da ih ne uzme na zub.

Vidjećemo sigurno neke od njih u prvim redovima da podrže taj fest i da pokažu kako su kulturno osviješteni i kako su širokih shvatanja. Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice i te kako postoje”, navela je Gorica.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Srbija još nije BiH poslala informacije o presudi Salki Zildžiću

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još uvijek nije dobilo nikakvu informaciju o presudi...

Denga groznica stigla u Evropu!

Događaj je bio opipljiva potvrda onoga što su javnozdravstvene statistike već pokazale: denga...

Vlada Srpske prazni račune u bankama

BANJALUKA – Ukupni depoziti pravnih i fizičkih lica u bankama u Republici...

Pročitaj i ovo

Srbija još nije BiH poslala informacije o presudi Salki Zildžiću

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još uvijek nije dobilo nikakvu informaciju o presudi...

Denga groznica stigla u Evropu!

Događaj je bio opipljiva potvrda onoga što su javnozdravstvene statistike već pokazale: denga...