Home BiH Ruska ambasada u BiH o novim sankcijama SAD: Bukvalno davljenje onih koji se ne potčinjavaju njihovoj volji

Ruska ambasada u BiH o novim sankcijama SAD: Bukvalno davljenje onih koji se ne potčinjavaju njihovoj volji

0
Ruska ambasada u BiH o novim sankcijama SAD: Bukvalno davljenje onih koji se ne potčinjavaju njihovoj volji

Ambasada Rusije u BiH komentirala je sankcije koje su SAD jučer nametnule za četiri zvaničnika RS.

Lista sankcioniranih je tako produžena imenima Željke Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića te Miloša Bukejlovića i to zbog toga što podrivaju Dejtonski sporazum.

Rusi kažu da sankcije primjer dvostrukih aršina i licemjera.

“I ne zaslužuju ništa drugo osim prezira”, kažu oni.

Dalje govore da ustvari SAD ruši Dejtonski sporazum.

“Sankcije se uvode zbog navodnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu”, istakli iz ruske Ambasade.

Kako ističu, korištenje sankcionih instrumenata ukazuje na odustajanje međunarodne zajednice od uloge koja joj je dodijeljena Dejtonskim mirovnim sporazumom da bude objektivan i nepristrasan posrednik u dijalogu strana u BiH.

“Umjesto toga, usvojena je taktika kažnjavanja i bukvalnog davljenja onih koji se ne potčinjavaju volji zapadnih mentora. Naravno, u svijetu, stvorenom od kolektivnog Zapada i zasnovanom na moći novca, finansijske sankcije mogu donijeti izvjesnu nelagodu”, navode u saopćenju.

Smatraju i da sankcije nisu u stanju ‘da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova’.

“Sankcije su metod djelovanja samouvjerene snage i sve više oronulog uma. Upravo zato one ne zaslužuju ništa osim prezira – dodaju iz Ambasade Rusije.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here