Home BiH Reisul-ulema Kavazović: Krvlju smo se zalijevali da odbranimo slobodu. Upamet Bošnjaci

Reisul-ulema Kavazović: Krvlju smo se zalijevali da odbranimo slobodu. Upamet Bošnjaci

0
Reisul-ulema Kavazović: Krvlju smo se zalijevali da odbranimo slobodu. Upamet Bošnjaci

Bošnjaci se neće predati, borit će se i izborit će ono što im pripada, a to je svaki pedalj ove zemlje, sloboda i dostojanstvo, poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović prisustvovao je svečanom otvorenju novoizgrađene džamije u Sapni, gdje se prigodno obratio hiljadama prisutnih vjernika.

“Ova džamija kojoj svjedočimo bit će, kao i sve naše džamije, još jedan biser u nisci džamija u Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na naše muslimane i muslimanke koji svojim radom i trudom nesebično doprinose, kako jedinstvu Islamske zajednice, tako i čvrstini i postojanosti naše domovine“, kazao je reisul-ulema.

Podsjetivši da je na otvaranju Tucakovića džamije u Rabranima poručio da „nije stvar u kvadratima, nego u principima da se brani sloboda“, reisul-ulema je džematlijama Sapne kazao da trebaju biti svjesni slobode koje uživaju, da izgrade džamiju i u njoj iskazuju zahvalu Bogu.

Foto: MINA

“Želim povući paralelu slobode koju imate, i paralelu neslobode, koju imamo u drugom kraju domovine. Želim kazati, upamet Bošnjaci. Upamet. Ovo s čim raspolažemo, sa slobodom u ovim krajevima, nije došlo samo od sebe, krvlju smo se zalijevali da postanemo narod i odbranimo slobodu, da sačuvamo Bosnu i da imamo svoj bajrak koji ćemo podići visoko, na svojoj zemlji biti ono što jesmo“, akcentirao je reisul-ulema.

Također, okupljene je pozvao da budu svjesni simbolike zelenog bajraka.

“Mi ga znamo kao bajrak Islamske zajednice, ali ja želim kazati da je ovo bajrak Husein kapetana Gradaščevića. Kad god ga vidim podsjetim se na ono što je važnije od onoga što je moja percepcija. Pod ovim bajrakom Husein kapetan je morao u progonstvo. Zašto? Zato što su neki Bošnjaci izdali. Ovaj bajrak je opomena svima nama. Kad god ga vidite sjetite se da smo imali izdaju u našem narodu, i dok su drugi tada napravili svoje države oko nas, mi smo postali njihove sluge i morali smo im služiti dok Allah nije poslao jednog među nama, rahmetli Aliju Izetbegovića, koji nas je okupio i pod zastavom ljijana smo izvojevali svoju slobodu i svoje ime“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Foto: MINA

Reisul-ulema je opomenuo da ovih dana svjedočimo onima koji žele unijeti zabunu među naš narod.

“Ovih dana među našim Bošnjacima ima onih koji nas ponovo zbunjuju, koji misle da mi nismo narod koji je preko svojih pleća sve to prebacio i koji misle da, ako ispred svog imena stave doktor ili akademik, znaju nešto o našem narodu. Ništa oni ne znaju. Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci. Naš narod se zove Bošnjak. Kao reisul-ulema, polažem nadu u naš narod, i u naše nane i dede, da znaju ko smo, šta smo, kako ćemo, i s kim ćemo“, istaknuo je reisul-ulema.

Reisul-ulema je kazao i da džamija u Sapni nije mogla nastati sama od sebe, kao što ni Bosna nije mogla biti sačuvana bez gazija i šehida.

“Dođe do krize u narodu, materijalne, duhovne, političke. Trenutno živimo političku krizu. Nažalost naše vođe ne komuniciraju među sobom. Ili ćemo ih ispraviti i dovesti na pravi put, ili i neće biti. Ne može se miraz prodavati tek tako. Ovo su dobili u miraz od šehida, gazija i rahmetli Alije Izetbegovića. Nećemo im dozvoliti da to prodaju dušmanima. Morat će se doći upamet i položiti račun ovom narodu“, naglasio je reisul-ulema.

Foto: MINA

Ovom prilikom reisul-ulema je poručio da ako budemo zemlju gradili pošteno, hrabro i ponosno, kao što je građena džamija u Sapni, Bosni i Hercegovini niko neće moći nauditi.

“Bio sam s borcima ovdje u rovovima, viteški smo se borili. Ovaj narod neće slušati bilo koga, nikakve bjelosvjetske mangupe koji dođu u ovu zemlju, neka znaju ovaj narod je preturio mnogo toga, preturit će i to. Ostaje samo jedan put ispred nas, to je borba za dostojanstvo i međusobna sloga i jedinstvo. Želim pozvati mlade ljude, Bošnjake, da s obje noge stanu na ovu zemlju i uhvate se u koštac s problemima ove zemlje. Nemojte odustajati. Ovo je vaša zemlja, borite se za nju. Dajte za nju onoliko koliko su dali šehidi i gazije, pa ćete vidjeti da će ova zemlja procvjetati“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Otvorenju džamije prisustvovali su, osim reisul-uleme Kavazovića, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, predsjednik MIZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, drugi predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here