Home BiH Ratni zločini: Objavljena drugostepena presuda u predmetu Momčilo Tešić

Ratni zločini: Objavljena drugostepena presuda u predmetu Momčilo Tešić

0
Ratni zločini: Objavljena drugostepena presuda u predmetu Momčilo Tešić

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 2.3.2023. otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Momčilo Tešić, kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH, a žalbe optuženog Momčila Tešića i branioca optuženog Momčila Tešića djelimično uvažene.

Prvostepena presuda Suda BiH od 7.9.2022. godine preinačena je u odluci o krivičnopravnoj sankciji na način da je optuženi Momčilo Tešić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

U ostalom dijelu žalbe optuženog i branioca optuženog odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda potvrđena.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Prvostepenom presudom od 7.9.2022. godine optuženi Momčilo Tešić oglašen je krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Optuženi Tešić oglašen je krivim što je za vrijeme širokog i sistematičnog napada, koji su u periodu od 6.7. do 19.7.1995. godine preduzimali Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva „zaštićene zone UN-a“ Srebrenica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi ubistvima.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here