Home BiH Ratni veterani i mirovni aktivisti na komemoraciji u Rogatici: Žrtvama je svaka podrška važna

Ratni veterani i mirovni aktivisti na komemoraciji u Rogatici: Žrtvama je svaka podrška važna

0
Ratni veterani i mirovni aktivisti na komemoraciji u Rogatici: Žrtvama je svaka podrška važna

Na poziv Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” iz Rogatice, mješovita grupa ratnih veterana iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, bivši pripadnici Armije Republike BiH (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vojske Republike Srpske (VRS), Hrvatske vojske (HV) i Vojske Jugoslavije (VJ) i mirovni aktivisti iz regiona, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, prisustvovali su danas obilježavanju 31. godišnjice početka stradanja nesrpskog stanovništva na području Rogatice.

“Prema sudskim podacima, u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih jedinica u proljeće i ljeto 1992. više stotina bošnjačkih civila na području Rogatice je ubijeno, veći broj je zatočen dok je preostalo nesrpsko stanovništvo prognano”, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

U saopćenju se navodi da je, prema podacima Udruženja “Suza”, oko 1.500 osoba ubijeno pri čemu, prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba BiH, posmrtni ostaci oko 300 osoba s područja Rogatice do danas nisu pronađeni.

“Ratni zločini na području Rogatice su procesuirani pred Haškim tribunalom, gdje je za zločine u ovom gradu osuđen politički i vojni vrh Republike Srpske (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić), pred Sudom BiH u više predmeta, te Višim sudom u Beogradu gdje je u toku suđenje Rajku Kušiću, bivšem komandantu Rogatičke brigade VRS”, navodi se u saopćenju.

Prema protokolu organizatora komemoracije, prvi dio programa upriličen je u rogatičkom selu Rakitnica, nakon čega je održan mimohod, od zgrade Opštine Rogatica do Šudžaudinove džamije gdje je upriličen vjerski dio programa.

“Danas smo ovdje da izrazimo podršku porodicama i prijateljima žrtava na dan kada obilježavaju stradanje bošnjačkog stanovništva na području Rogatice, te da se pridružimo njihovom apelu nadležnim institucijama, ali i pojedincima koji imaju bilo kakvih saznanja o sudbini nestalih, da pomognu da se konačno pronađu posmrtni ostaci i da se bar na taj način olakša agonija porodica kroz koju prolaze već treću deceniju”, kazao je Amer Delić, ratni veteran iz Zavidovića i član tima Centra za nenasilnu akciju.

Dodao je da oni iz Centra za nenasilnu akciju zajedno s mirovnim aktivistima iz regije, među kojima su i ratni veterani i bivši logoraši, sarađuju i s predstavnicima udruženja žrtava rata u nastojanju da svi zajedno prisustvuju danima sjećanja na žrtve i odaju im počast bez obzira na njihovu etničku pripadnost, da iskažu žal za svim izgubljenim životima i ukažu na važnost priznavanja patnje svakog čovjeka.

“Izabrali smo put uvažavanja, solidarnosti, razumijevanja i dijaloga koji smatramo da će doprinijeti izgradnji kulture sjećanja koja bi vodila ka povratku povjerenja između naših naroda, što je temelj izgradnji trajnog mira i pomirenja na našim prostorima”, zaključio je Delić.

Iz Udruženja “Suza” u svom pozivu za prisustvo ovogodišnjoj komemoraciji fokus stavljaju na nužnost dodatnih napora da se pronađu posmrtni ostaci ubijenih.

U saopćenju se navodi da su se prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a i VJ i mirovni aktivisti pridružili pozivu nadležnim vlastima da se učine dodatni napori kako bi se doista posmrtni ostaci pronašli.

Aktivisti Centra za nenasilnu akciju 2017. obilježili su do danas neobilježeno mjesto stradanja lokalitet “Rasadnika” u Rogatici koji je bio mjesto zatočenja, nehumanog postupanja i ubistva oko 40 zatočenika.

!Danas smo tu u selu Rakitnica, blizu Rogatice, gdje smo došli da odamo počast svim nevino ubijenim civilima, koji su bili Bošnjaci. Mi, kao ratni veterani, iz svih vojski sa prostora BiH, te Hrvatske i Srbije, došli smo tu da odamo počast za sve te poginule i jako je bitno da možemo to uraditi na svim mjestima u BiH, kojih je jako puno, previše ih je. No, jednostavno moramo dolaziti i pokušati da pružanjem ruke mira jedni drugima damo podršku daljem našem životu”, rekao je Mirko Zečević Tadić, bivši pripadnik HVO-a iz Brčkog.

“Obradovana sam i ne mogu vam ispričati koliko sam sretna što su ti ljudi došli da podjele naš bol. Znači mi puno posjeta ratnih veterana i mirovnih aktivista”, rekla je Maida Ćurevac, iz Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” iz Rogatice uz napomenu da dodatnu podršku posebno očekuju od medija i tužilaštva – navodi se u saopćenju Centra za nenasilnu akciju.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here