NaslovnicaBiHRaskol SDA u Banovićima: Ono što javnost zna je samo vrh ledenog...

Raskol SDA u Banovićima: Ono što javnost zna je samo vrh ledenog brijega, građani će biti radikalni prema Gutiću

Objavljeno:

spot_img

Nezadovoljstvo opštinskih vijećnika i građana Banovića radom aktuelnog načelnika Bege Gutića (SDA) je ogromno. Zbog toga su vijećnici prikupili čak 14 potpisa za sazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o glasanju za opoziv. Prema onome što je za Raport rekao jedan od podnosioca inicijative Edin Žunić – nezadovoljnih je mnogo više od 14 prikupljenih potpisa.

Koliko je dug spisak vijećnika koji su stavili potpis na opoziv Gutića, još je duži spisak onih stvari s kojima oni, ali i građani nisu zadovoljni. Tačnije, onih stvari koje je Gutić obećao pred izbore, a nije ispunio.

Žunić nam pokušava nabrojati samo neke probleme, pa između ostalog kaže da brojne investicije nisu obavljene na području općine, da Gutić skoro ništa od onoga što je rekao u predizbornoj kampanji nije učinio, da nije došlo do smanjenja cijene grijanja po metru kvadratnom, sniženja vode itd.

“Čak suprotno, desila su se brojna povećanja. Neke cijene su otišle 100 posto iznad, nege 50 posto. Došlo je do nekih neutemeljenih odluka, mimo provedene analitike. Neke stvari nikad nisu došle na općinsko vijeće, mi smo za njih saznali iz medija. Širok je diapazon tih grešaka koje su se desile koje i koje koštaju građane općine Banovići. Teško je sada nabrojati sve te stvari”, rekao je Žunić.

Prisjetio se stvari za koje kaže da se ne sjeća da li su ikad došle na sjednicu vijeća.

“Bilo je određenih parcelacija vezano za fotonaponske ćelije koje su trebale biti postavljene na mjesne zajednice, a za koje se ja ni bilo ko od kolega ne sjeća da su ikada došle na vijeće.

Ta parcelacija nije usklađena sa strukturom zemljišta opštine Banovići. A osim toga, kao što rekoh, nikad nije ni došla na vijeće. To je samo jedan od grubih kršenja zakoknskih propisa.

Sam razvojni plan općine nikada nije usvojen. Niko od nas se ne može sjetiti toga”, pojašnjava nam Žunić.

Jedna od stvari koja upada u oko je činjenica da su inicijativu za sazivanje sjednice za opoziv načelnika potpisala i dvojica vijećnika iz SDA.

Nezadovoljstvo u SDA

To očito dokazuje da u toj stranci, blago rečeno, ne cvjetaju ruže u ovoj općini.

“Po određenim informacijama koje ja imam, a koje su nezvanične, poznato je da tamo postoji određena vrsta nezadovoljstva. Odnosi se na samovolju načelnika. Ne bih se upuštao da konkretnije govorim o njihovim unutarnjim odnosima jer ne znam najbolje i to se krije daleko od očiju javnosti. Ovo što izlazi u javnost, to je, bojim se, samo vrh ledenog brijega”, kaže Gutić.

Ističe da postoji mnogo veći broj nezadovoljnih vijećnika u SDA u ovoj opštini koji su spremni glasati za opoziv Gutića.

“Mislim da će se to pokazati na ovoj sjednici na kojoj ćemo raspravljati o opozivu”, kazao je.

Sazivanje sjednice

Nakon što su prikupljeni potpisi za sazivanje sjednice, zakon je konkretan i kaže da je predsjedavajući Općinskog vijeća dužan sazvati sjednicu na kojoj će se razmatrati aktuelna problematika. On bi to bio dužan da uradi i sa jednom trećinom glasova vijećnika. Tek će se na samoj sjednici raspravljati o tome da li će se glasati za opoziv. Ako do glasanja dođe, onda je potrebno ruku, odnosno više od 50 posto vijećnika.

Ako i to prođe, a pretpostavka je da hoće, onda se raspisuje referendum.

“Mislim da će onda građani radikakalno pokazati svoje mišljenje”, kazao nam je Žunić komentarišući šta bi se moglo desiti ako dođe do referenduma. Aludirao je na to da bi većina ili gotovo svi glasali za smjenu Gutića.

Ono što Gutić do tada ima priliku uraditi, a na šta nas je SDA navikla posljednjih godina, je vršiti pritisak na vijećnike koji planiraju dići ruku za njegovu smjenu, posebno na ove iz SDA.

“Aktuelni načelnik ima puno pravo da provodi razgovore s bilo kim i da lobira, ali na demokratski način. Ipak, s obzirom na stepen nezadovoljstva, ne mogu potvrditi da će to biti uspješno”, zaključio je Žunić.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...