Home BiH Priča o uspjehu: Đemila Talić Gabriel briljira u Australiji

Priča o uspjehu: Đemila Talić Gabriel briljira u Australiji

0
Priča o uspjehu: Đemila Talić Gabriel briljira u Australiji

Bosanskohercegovačka zajednica u Australiji može se pohvaliti brojnim uspješnim članovima.

Oni briljiraju u oblastima svog rada i djelovanja. Mnogi su društveno angažirani i pomažu, kako svoju zajednicu, tako i cijelo australsko društvo.

Jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels je Đemila Talić Gabriel. Ona je svojevremeno obavljala dužnost počasne konzulice naše zemlje.

Pozitivno svjetlo

Predano i sa dosta ljubavi, kako tada, tako i danas, radi na predstavljanju naše zemlje u pozitivnom svjetlu. Uspješna u biznisu, Talić Gabriel se ističe i u svom humanitarnom radu.

Angažirana je kroz članstvo u UN National Committee Australia, Australian Local Government Womens Association of NSW, te kao savjetnica pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu.

Talić: Predavanje na Policijskoj akademiji

Čest je gost predavač na Policijskoj akademiji Novog Južnog Velsa u Goulburnu. Tako je i ove godine ispratila još jednu generaciju diplomanata. Među njima je bio i jedan Hercegovac.

“Svijet je mali! Prilikom predavanja na Policijskoj akademiji, gdje sam po običaju studentima objasnila da sam u Australiju došla kao ratna izbjeglica iz BiH, prišao mi je mladi diplomant da se predstavi, nekako odvažno i stidljivo u isto vrijeme.

Rekao je da se zove Adler Mušić i da je njegova porodica iz Mostara. Ispričao mi je da su mu roditelji došli u Sidnej kao izbjeglice, sa njim i sestrom Sabinom. On je danas pripadnik policije Novog Južnog Velsa. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati tog dragog mladića. Poželjela sam mu puno sreće u radu”, kaže Đemila Talić Gabriel.

Sedmica izbjeglica

Prije nekoliko dana policija Novog Južnog Velsa je obilježila i sedmicu izbjeglica.

U okviru ovog događaja izbjeglice iz Afganistana su na umjetničkoj izložbi sa svojim radovima predstavile dio kulture njihove zemlje.

“U razgovoru sa njima sam saznala da se određeni broj izbjeglica, koje su u tranzitu prema zemljama Evropske unije, nalazi i na teritoriji naše zemlje”, govori Talić Gabriel.

Đemila je prije par dana okončala školovanje na Griffith Univerzitetu, gdje je stekla dvije diplome, iz međunarodnih odnosa i diplomatije, te kriminologije i kriminalistike.

Đemila sa mentorima i profesorima

Inače, prije toga je završila studij menadžmenta i biznisa na Međunarodnom Univerzitetu Charter.

“Diplomirala sam u rekordnom roku sa jednom od najviših ocjena, ne propustivši niti jedan rok. Tokom karantina 2020. godine, kao hiperaktivna osoba koja je navikla na rad 24 sata u sedmici, nisam mogla sjediti u kući i čekati odobrenje vlasti da živim svoj život.

Bezrezervna podrška

Posao se tada svodio na pozive i online sastanke. Odlučila sam upisati fakultet kako bih ostala aktivna i skrenula misli sa tadašnjih dešavanja”, kaže ona.

Tokom studija je, kako kaže, imala priliku učiti od i razmjenjivati znanje sa predivnim ljudima i profesorima, svjetskim ekspertima bogatog iskustva koji su međunarodno priznati.

“Naročito sam zahvalna profesorima Leeju Morgenbesseru, dr. Katie Hail-Jares, dr. Maxu Grompingu, dr. Luisu Cabreri, profesoru Haighu Patapanu, dr. Scottu Blakemoreu, dr. Kurtu Sengulu, te mojim mentorima dr. Outi Donovan i dr. Ferranu Martinez I Coma.

Talić sa saradnicama

Zahvalna sam mom suprugu i porodici na bezrezervnoj podršci u ostvarivanju ovog cilja, kao i na ohrabrenju kolega iz Multikulturalnog savjetodavnog vijeća policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu, predvođenih pomoćnikom komesara Anthonyjem Cookeom, koji su mi među prvim čestitali na uspjehu”, govori Talić Gabriel.

Đemika će školovanje nastaviti na postdiplomskom studiju iz jedne od ovih oblasti.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here