Home BiH Premijer Uk o rekonstrukciji Vlade KS: Politike su te koje žele da ubacuju kost među nama

Premijer Uk o rekonstrukciji Vlade KS: Politike su te koje žele da ubacuju kost među nama

0
Premijer Uk o rekonstrukciji Vlade KS: Politike su te koje žele da ubacuju kost među nama

Na današnjoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada, medijima se obratio premijer Nihad Uk koji je govorio o aktivnostima koje su dosad realizovane, kao i onima koje su tek započete.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade KS o kojoj se sve više govori, premijer Uk i ministar Almir Bečarević smatraju da Vlada KS funkcioniše u najboljem redu te da je atmosfera u koaliciji odlična.

Naime, kako smo pisali i ranije, Trojka (SDP, NS i NiP) radi na rekonstrukciji Vlade KS i izbacivanju Stranke za BiH (SBiH) iz vladajuće većine zbog dešavanja na federalnom nivou, odnosno nakon što je Semir Efendić (SBiH) izdao dogovor i sporazum sa strankama Trojke koji se ticao formiranja Vlade FBiH i okrenuo se SDA.

Tu priču je sinoć potvrdio i SDP-ov zastupnik Irfan Čengić koji je, povodom 100 dana rada Vlade KS, rekao da “se pokušava smanjiti skupštinska većina izbacivanjem partnera”, međutim, iako nije jasno precizirao jasno je da stranke Trojke rade na izbacivanju SBiH-a iz vlasti.

Na pitanje novinarke Raporta, članovi Vlade KS i premijer Nihad Uk prokomentirali su ove najave.

“Čengić to nije baš tako decidno rekao, ima drugih koji to govore, i što se toga tiče mi ovdje u Vladi KS ne živimo u strahu, radimo svoj posao i ne strahujemo da li će je neko oboriti ili neće. Ne znam da li smo nešto pogrešno uradili, volio bih da je neko rekao da je nešto pogrešno urađeno pa da onda neko ima nadzor da nekog istjera ili eliminiše iz Vlade KS”, kazao je ministar Almir Bečarević (SBiH).

Dodaje da je Vlada KS do sada sve odluke usvojila jednoglasno.

“Morao sam na to pitanje odgovoriti jer se odnosi na ministra iz stranke za BiH, i ako to neko razmišlja, nek to više uradi ako misli da to treba uraditi”, kaže.

Premijer Uk ističe da je to priča koja se spominje već od početka njihove vlade, ne samo rekonstrukcija već i obaranje ove Vlade.

“Meni je to sasvim prirodno da opozicija radi, zbog toga i postoji. Kao premijer želim da kažem da su sve odluke koje su bile na Vladi KS, a bilo ih je preko 578, donijeli smo ih jednoglasno. Odlično funkcioniše Vlada KS i politike su te koje žele da ubacuju kost među političkim strankama. Iskreno se nadam da će i ta priča prestati kako bi se odvezale ruke Vladi KS za neke zakone, odluke koje trebaju da se nađu na Skupštini.

Lično, kao član Naše stranke, sam insistirao i na organima stranke da se ne spominje ta priča o rekonstrukciji i da je bespotrebna. Ova Vlada savršeno funkcioniše”, zaključio je premijer Uk.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here