Home BiH Počela zajednička sjednica u Zagrebu, obratili se Plenković i Krišto

Počela zajednička sjednica u Zagrebu, obratili se Plenković i Krišto

0
Počela zajednička sjednica u Zagrebu, obratili se Plenković i Krišto

Tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori jedna je od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske koja je upravo počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na dnevnom redu je provedba Ugovora o evropskom partnerstvu, evropski programi prekogranične i regionalne suradnje te saradnja na području korištenja sredstava Evropske unije.

Također će raspravljati o saradnji na području diplomatskog usavršavanja, saradnji u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa te utjecaju projekta “Gornji horizonti” na sliv rijeke Neretve.

U tijeku je 3. zajednička sjednica @Vijeceministara i @VladaRH pic.twitter.com/bBSbB2dx7I— Vijeće ministara BiH (@Vijeceministara) June 20, 2023

Na dnevnom redu je 14 tačaka iz oblasti infrastrukturnih projekata, među kojima su Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BIH) – Gunja (HRV), Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save (most Brčko – Gunja i most Orašje – Županja, Projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save i Sporazum između VMBiH i Vlade RH o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor (HRV).

Ministri će se i informirati o Izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BiH/HRV (Gorica / Donji Vinjani), a razmatrat će i Inicijativu za zaključivanje sporazuma o suradnji na projektu gradnje brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – granica BIH/HRV.

Na dnevnom redu je projekt izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, saradnja na području digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Aržano, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko) te inicijativa za uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina – Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče.

Također će se raspravljati o inicijativi za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge, inicijativi za zaključivanje Sporazuma između VMBiH i RH o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina -Metković (Jug) na koridoru (Koridor 5c), kao i osiguravanju tehnološke interoperabilnosti između elektroničkih sustava naplate cestarine na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ministri će razmatrati teme u vezi upravljanja granicama, migracijama i civilnoj zaštiti, a posebno će se osvrnuti na saradnju na području migracija i azila te civilne zaštite.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto održali su uvodna obraćanja. Posluštajte ih:

Hrvatski premijer Plenković rekao je u uvodnom obraćanju da sjednicu održavaju s ciljem da unaprijede odnose između dvije zemlje.

“Živimo u vremenu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, prije svega, uzrokovanih i pandemijom COVID-19, ali iznad svega ruskom agresijom na Ukrajinu koja je dovela i naše zemlje, ali i Evropu i cijeli svijet i u kontekst energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka. Proces puta Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju važniji je nego ikada prije i to na jedan institucionalan i ubrzan način. Podržavat ćemo Bosnu i Hercegovinu na putu prema Evropskoj uniji, podržat ćemo vaše unapređenje odnosa i sa Sjevernoatlantskim savezom”, naglasio je Plenković.

Govoreći o današnjoj sjednici, rekao je da će imati tridesetak tema na dnevnom redu.

“Ovo je prilika da emancipiramo sve teme i da svi članovi Vlade postanu svjesni širine zajedničkih pitanja koja su od interesa za obje zemlje. To se posebno vidi u uznapredovanoj gospodarskoj saradnji. Činjenica da smo došli na četiri milijarde eura robne razmjene, čime smo za čak 50 posto povećali robnu razmjenu u odnosu na 2021, govori o intenzitetu naših odnosa, kao i o ulaganjima iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu”, pojasnio je Plenković.

Istakao je da žele intenzivirali infrastrukturno povezivanje, ali i energetsko.

“Želimo da se nastave radovi na Koridoru 5c, koji je od strateškog značaja, a isto tako da unaprijedimo sve projekte koji se tiču mostova, prelaza preko Save, posebno most kod Gradiške. Posebno želim naglasiti da je novi međunarodni položaj Hrvatske sa članstvom u šengenskom prostoru i europodručju, prilika i za Bosnu i Hercegovinu. Ne želimo da naše članstvo predstavlja svojevrsnu barijeru za građane Bosne i Hercegovine. Želimo da se maksimalno omogući fleksibilnost komunikacije i prelaska granice koji će biti na dobrobit građana i sa jedne i sa druge strane granice”, kazao je Plenković.

Dodao je da je današnja sjednica pozitivan impuls u daljnjem razvoju odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Krišto poručila je da sjednica ima veliki značaj i važnost u potvrđivanju dosadašnjih dobrih odnosa dvije zemlje.

“Ali, i spremnost da idemo ka daljnjem jačanju i unapređenju saradnje kako na političkom tako i ekonomskom i svakom drugom planu. Bilateralni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine temelje se na zajedničkim historijskim i kulturnim vezama, ali su takođe usmjereni prema budućnosti. Kroz saradnju i dijalog obje zemlje možemo ojačati svoje veze i raditi zajedno na izgradnji prosperitetne i sigurne budućnosti za sve nas. Odnos je partnerski i dobrosusjedski što omogućava da sva otvorena pitanja rješavamo u tom duhu”, poručila je Krišto.


Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here