Home BiH Otvoreni “513. Dani Ajvatovice”

Otvoreni “513. Dani Ajvatovice”

0
Otvoreni “513. Dani Ajvatovice”

Svečanim programom večeras je u Pruscu otvorena ovogodišnja kulturno-vjerska manifestacija “513. Dani Ajvatovice”, u okviru koje će do 26. juna u osam općina Muftijstva travničkog biti predstavljena 54 različita sadržaja, prenosi Anadolija.

Novinska agencija MINA objavila je da su svečanom otvaranju prisustvovali muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet-ef. Šošić, saradnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pukovnik Ismet Kadić, potpredsjednik entiteta Federacije BiH Refik Lendo, glavni imami i imami Muftijstva travničkog, kao i brojni predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života.

Značaj Ajvatovice

Muftija travnički Adilović je u svom obraćanju ukazao na značaj Ajvatovice, kazavši da se ovom manifestacijom promoviše tradicija i identitet Bošnjaka, kao i ljubav prema našoj domovini Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na stalni moto Manifestacije “Tradicija, identitet, domovina”.

“Ajvatovica nam je veoma važna zbog toga što mi u danima Ajvatovice našu tradiciju njegujemo, čuvamo i prikazujemo. Bez tradicije, nemamo korijena. Ajvatovicom se promoviše i identitet, jer je posebno važno da mladi znaju ko su i šta su.

Ovaj segment je posebno važno istaknuti u vremenu kada naši mladi odlaze iz naše domovine. Na kraju, manifestacijom se promoviše naša domovina bez koje nas nema. Mi kroz Ajvatovicu pokušavamo da prenesemo sva ta tri segmenta”, kazao je muftija Adilović.

Lendo je proglasio otvorenom ovogodišnju manifestaciju, kazavši da je Ajvatovica za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu jedan oblik življenja i empatije prema onome što se dešavalo kroz historiju u BiH.

Primjer drugima

“Kako kaže historija, Ajvaz-dedo je imao zadatak, u to vrijeme, da u Bosni i Hercegovini širi islam koji će biti primjenjiv i blag. Muslimani, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini trebaju biti blagi, ali istovremeno i ljudi koji će biti primjer drugima kao što je to bio Ajvaz-dedo.

Tako i mi u Bosni i Hercegovini moramo imati kompromis i moramo biti zajedno s narodom, kako bi se svi osjećali kao u vrijeme Ajvaz-dede. Na taj način će svi Bosnu i Hercegovinu osjećati kao državu u kojoj će ugodno živjeti”, kazao je Lendo.

Prisutnima se obratio i premijer SBK Tahir Lendo, koji je poručio kako je Ajvatovica najvažnije centralno dovište i kulturno-historijsko naslijeđe Bošnjaka.

Imam u Pruscu Sakib-ef. Began je podsjetio na poruke i pouke koje sa sobom nose “Dani Ajvatovice”, poredeći ih s kur'anskim ajetima sure “Pobjeda”.

“Pobjeda nad samim sobom je toliko vrijedna i jaka poput jedne stijene koja se prepolovila zahvaljujući dovama i odzivu Allaha, dž.š., iskrenim robovima kao što je bio Ajvaz-dedo. Tako su nastale dvije polovice jedne stijene.

Znak zahvalnosti

U znak zahvalnosti prema tom događaju Bošnjaci muslimani odlaze na stijenu učeći dove i suru ‘Pobjeda'”, podsjetio je Began.

Kur’anske ajete na početku druženja je proučio Mirnes-ef. Šehić, imam džamije Princeze Dževhere u Bugojnu.

Program su dodatno uljepšali članovi hora duhovne muzike i sevdaha Gazija iz Bužima i hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka.

Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Generalni medijski pokrovitelj manifestacije “513. Dani Ajvatovice” je Media centar Islamske zajednice u BiH.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here