Home BiH Općinski sud odgovorio Katici na prozivke za kočenje ‘oduzimanja vozila’. Objasnili su šta je problem

Općinski sud odgovorio Katici na prozivke za kočenje ‘oduzimanja vozila’. Objasnili su šta je problem

0
Općinski sud odgovorio Katici na prozivke za kočenje ‘oduzimanja vozila’. Objasnili su šta je problem

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao da je najveći problem pravosuđe, oglasio se i Općinski sud u Sarajevu.

Naime, Katica je kazao da MUP, kada su u pitanju saobraćajni prekršaji, uradi svoj dio posla, ali da Općinski sud onda koči mjeru privremenog oduzimanja vozila.

Međutim, Općinski sud u Sarajevu ističe da su sudije Prekršajnog odjeljenja još od 2017. godine donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila, postupajući po zahtjevima MUP-a KS.

Protiv navedenih naredbi žalbe su podnosile osobe od kojih su vozila oduzimana, navedeno je također iz Općinskog suda.

“U postupku po izjavljenim žalbama, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje da izrekne zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje predmeta’ kada je to neophodno radi zaštite javne sigurnosti (član 22. Zakona o policijskim službenicima KS), uključujući i motorno vozilo. Posljedično tome, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa Sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS, izriče zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje predmeta'”, navedeno je u saopćenju Općinskog suda u Sarajevu.

U periodu od 1. 1. do 30. 4. 2023. godine, naplaćeno je 298.314,00 KM na osnovu izrečenih kazni, shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, navedeno je također.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here