NaslovnicaBiHOHR žestoko reagovao na posljednje odluke Narodne skupštine RS: Poslao im važnu...

OHR žestoko reagovao na posljednje odluke Narodne skupštine RS: Poslao im važnu poruku

Objavljeno:

spot_img

Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije, navodi se u zvaničnom saopćenju OHR-a.

Između ostalog, dodaje se kako ovakvi napadi predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

“Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti. Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontroliraju njegov rad”, navodi se.

OHR poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

“Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima.

Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka”.

Na kraju svog saopćenja dodaju:

“Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU. Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...

Armin Berberović se izjasnio da nije kriv za ubistvo dvije mlade doktorice u Sarajevu

Armin Berberović, koji je optužen da je u maju u Sarajevu skrivio saobraćajnu...

Pročitaj i ovo

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...