NaslovnicaBiHNiP pozvao na hitno popunjavanje Ustavnog suda BiH: Ovo ugrožava prava svih...

NiP pozvao na hitno popunjavanje Ustavnog suda BiH: Ovo ugrožava prava svih građana!

Objavljeno:

spot_img

Iz Naroda i Pravde pozvali su sve političke aktere da omoguće nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda BiH kao i popunu svih upražnjenih mjesta u ovoj instituciji koja je od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, njegova uloga, sastav i ovlast jasno su propisane Dejtonskim mirovnim sporazumom i ova institucija obavlja vitalnu funkciju za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ustavna kategorija, njegova uloga, funkcija i ovlasti su dio Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma. U decenijama iza nas Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivao je u hiljadama predmeta i njegove odluke, stavovi i pojašnjenja predstavljaju osnov za rad cjelokupnog pravosudnog sistema naše države. Iako su u fokusu javnosti često samo odluke koje imaju političku težinu podsjećamo da je Ustavni sud BiH najčešće odlučivao u predmetima u kojima su apelanti obični građani na taj način štiteći ustavom zagarantirana prava svih građana. Pravo na povrat imovine, pravično suđenje, suđenje u razumnom vremenskom roku, zaštita osnovnih ljudskih prava, zaštita radnih prava – sve su to polja u kojima je Ustavni sud nezamjenjiv”, stoji u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozivaju sve političke aktere, a posebno Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da ispune svoje ustavne obaveze i imenuju nedostajuće sudije.

“Imenovanje sudija također je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavna obaveza entitetskih parlamenata je da imenuju nedostajuće suce. Svaka blokada imenovanja, bila ona otvorena ili kamuflirana na različite proceduralne načine za cilj ima samo jedno – kreiranje uvjeta u kojima će biti onemogućen rad Ustavnog suda i stvoren pravni haos. Nažalost, proces se koči u oba bosanskohercegovačka entiteta a posebno nas žalosti da smo došli u situaciju da rad Ustavnog suda BiH blokiraju i stranke koje su, barem nominalno, prodržavne. Zarad jefitnog populizma, zaštite političkih pozicija i stranačkih optuženika jasno su motivi takvih snaga ali ih jasno treba prokazati i suprotstaviti im se”, dodaju iz Naroda i Pravde.

U kompleksnoj državnoj i pravosudnoj strukturi Bosne i Hercegovine funkcioniranje Ustavnog suda ima posebnu težinu i o tome se mora voditi računa, poručuju iz Naroda i Pravde.

“U situaciji kada Bosna i Hercegovina nema Vrhovni sud uloga Ustavnog suda je višestruka. Dosadašnjim radom Ustavni sud je pokazao da može odgovoriti ključnim društvenim i pravnim izazovima. Otežavanje rada Ustavnog suda BiH usporit će cjelokupan pravni sistem Bosne i Hercegovine, imat će negativne posljedice ne samo po stabilnost države već će biti i direktno ugrožavanje prava svih građana koji više neće imati mogućnost da u razumnom roku dobiju pravnu zaštitu. Podsjećamo javnost da prema samim podacima iz Ustavnog suda BiH najveći broj predmeta rješavaju isključivo domaće sudije što dodatno pokazuje važnost ispunjavanja obaveza u procesu imenovanja domaćih sudija. Zaštita Ustavnog suda kao institucije mora biti iznad svih političkih okršaja te stoga pozivamo na hitno ispunjenje ustavnih obaveza”, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Pročitaj i ovo

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...