Home BiH Nikšić: Gotovo sve ključne stvari za BiH pomogli su stranci. Ne želimo prokockati njihovu dobru volju

Nikšić: Gotovo sve ključne stvari za BiH pomogli su stranci. Ne želimo prokockati njihovu dobru volju

0
Nikšić: Gotovo sve ključne stvari za BiH pomogli su stranci. Ne želimo prokockati njihovu dobru volju

Premijer FBiH Nermin Nikšić objavio je da je podrška međunarodne zajednice u ovom trenutku ključna.

“Podrška Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije našoj zemlji uvijek je bila neupitna i u interesu građana BiH.

Proteklih godina nismo u najboljoj mjeri odgovorili i sa naše strane opravdali tu podršku. Smatram da to treba ispraviti što je prije moguće, jer smo se jasnim opredijeljenjem za članstvo na to davno obavezali”, naveo je Nikšić.

On ističe da se politićari moraju uozbiljiti i prestati politiku svoditi na populizam.

“Dogovor o ključnim stvarima u BiH nije jednostavan. Naravno da je lakše maliciozno kritizirati i upirati prstom, ali u ova tri protekla desetljeća od toga nismo dobili ništa. Naprotiv.

Gotovo sve ključne stvari za našu zemlju pomogli su naši međunarodni partneri stavljajući tako u drugi plan svakodnevno dizanje međunacionalnih tenzija. Njihova dobra volja nije nešto što u ovom trenutku želimo prokockati”, rekao je on.

Kaže da međunarodna zajednica traži partnere s kojima će sarađivati.

“Mi smo se opredijelili da budemo ti partneri. Naši ljudi ne treba da idu u zemlje EU u potrazi za poslom i većom platom. Jedini ispravan put je uvesti EU u BiH i BiH u EU. Samo tako ćemo imati jaku Bosnu Hercegovinu zaštićenu od svakog oblika prijetnji koje su danas isključivo predmet političkih potkusurivanja”, istakao je Nikšić.

Premijer navodi da smo već dobili poklonjen kandidatski status.

“Bila bi velika sramota da to ne iskoristimo. Moramo provesti reforme i ispuniti ključne prioritete za članstvo. Federacija FBiH u tom procesu ima izuzetno važnu ulogu.

Sve ovo sam u više navrata rekao našim međunarodnim partnerima i to će u mandatu pred nama biti naš ključni cilj”, istakao je Nikšić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here