Home BiH Neviđena blamaža SDA-ovaca u Domu naroda FBiH: Tvrdili da su Bošnjaci ugroženi nečim čega uopće nema u zakonu

Neviđena blamaža SDA-ovaca u Domu naroda FBiH: Tvrdili da su Bošnjaci ugroženi nečim čega uopće nema u zakonu

0
Neviđena blamaža SDA-ovaca u Domu naroda FBiH: Tvrdili da su Bošnjaci ugroženi nečim čega uopće nema u zakonu

Kompletnu dramu na sjednici Doma naroda FBiH napravili su SDA-ovci tvrdeći da Trojka navodno ugrožava Bošnjake. No, na kraju se ispostavilo da se radi o običnoj blamaži.

Evo o čemu se radi.

Naime, u sklopu rasprave o energetskim zakonima tema je bila i imenovanje članova Regulatorne komisije (FERK).

SDA-ovci predvođeni Muamerom Zukićem tvrdili su da Trojka zajedno sa HDZ-om isključuje Bošnjake iz imenovanja tako što se isključuje tobože glas Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz procedura izbora članova komisije FERK-a.

Tačnije, iz SDA su smatrali da se mijenja zakon u smislu da je potrebna saglasnost predsjednika i potpredsjednika FBiH, što su oni povezali sa izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt kako bi deblokirao formiranje vlasti što su kočili upravo SDA-ovci preko Lende.

Zukić je zbog toga tražio da Vlada FBiH sama sebi dostavi amandmane koje će usvojiti i čime bi se ispravila ova ‘nepravda’.

U raspravu se uključio i Zahiragić koji je ustvrdio da se Bošnjaci isključuju iz svakog segemnta tvrdeći da će oni pripremiti radikalnu politiku ako se nastavi ugrožavanje statusa Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda.

No, nakon toga održana je sjednica Kluba Bošnjaka, a nakon nje je Zukić kazao da su riješeni neki nesporazumi.

A, ti ‘nesporazumu’ ogledaju se u tome da Zukić očito nije ni pročitao zakone o kojima glasa jer sporne odredbe koju je htio mijenjati – uopće nema u zakonu!

Naime, u trenutno zakonu se navodi da Vlada FBiH za imenovanje članova Regulatorne komisije mora tražiti saglasnost predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Novim zakonom je to ukinuto.

Dakle, prema novom zakonu Vlada FBiH uopće neće morati tražiti saglasnost Predsjedništva FBiH, ali će prilikom popunjavanja morati voditi računa o etničkoj pripadnosti članova Komisije kako bi se osigurala ravnopravnost svih naroda.

Na ovom primjeru Zukić i ostali SDA-ovci ponovo su pokazali kako oni vode brigu o Bošnjacima i njihovim interesima – tako što uopće ne čitaju materijale niti zakone nego samo galame.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here