NaslovnicaBiHNešić poziva tužilaštva da istraže kakve to planove kroji Helez: On širi...

Nešić poziva tužilaštva da istraže kakve to planove kroji Helez: On širi strah, paniku i mržnju

Objavljeno:

spot_img

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić pozvao je Zukana Heleza, ministra odbrane, da podnese ostavku.

Helez je sinoć objavio da prvo treba reagirati Tužilaštvo BiH, a ako do toga ne dođe da postoji plan B koji treba zaustaviti antiustavno djelovanje RS.

“Od sinoć su me zvali brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa Republikom Srpskom.

Kao ministar bezbjednosti koji ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti, očekujem da reaguju nadležna tužilaštva i policijske agencije i da utvrde ko je i kakve je to planove krojio, te da sankcionišu Helezovo širenje straha, panike i mržnje”, naveo je Nešić.

On je pozvao Heleze ‘da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju legitimni politički stavovi iz Republike Srpske’.

“Podsjetiću Heleza da ga je za ministra izabrao Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće da bude sa njim u koaliciji. Sve drugo je isprazna demagogija neodgovornog političara koji prije svega laže svoje birače. I nije naš problem što njih laže, ali nećemo dozvoliti da unosi nesigurnost i strah među građane”, naveo je Nešić.

On dalje govori da NSRS ustvari štiti Dejtonski sporazum svojim nelegalnim odlukama.

“Narodna skupština Republike Srpske ima legitimno pravo da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od političkog nasilja onih koji su umislili da je Ustavni sud BiH njihovo oruđe za prekrajanje ustavnog uređenja, kao i majorizaciju srpskog i hrvatskog naroda.BiH ne ruši ni Republika Srpska niti njena Narodna skupština, nego je upravo ruše oni koji je ‘brane'”, rekao je ministar sigurnosti.

Kaže da je ruše svaki put kada udare na konstitutivnost naroda i entiteta.

“A udarili su nebrojene puta, i kada manifestuju svoju želju za dominacijom. BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, i ona može postojati samo na bazi dejtonske konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta. To što Helez umišlja da je njegov i vijekovni grunt naših predaka, to može okačiti mačku o rep. Njegovo je samo ono što su mu ostavili njegovi preci”, naveo je Nešić.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Strategija za unapređenje prava osoba s invaliditetom u FBiH na proljeće

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH donijela je...

Pročitaj i ovo