Home BiH Nazif Rujanac nakon deset dana pješačenja stigao u Nezuk. Sada kreća na “Marš Mira” do Potočara

Nazif Rujanac nakon deset dana pješačenja stigao u Nezuk. Sada kreća na “Marš Mira” do Potočara

0
Nazif Rujanac nakon deset dana pješačenja stigao u Nezuk. Sada kreća na “Marš Mira” do Potočara

Dvadesetsedmogodišnji Nazif Rujanac iz Donjeg Vakufa nakon deset dana pješačenja stigao je u Nezuk gdje će sa hiljadama drugih učesnika “Marša mira” sutra iz Nezuka kod Sapne krenuti na put prema Potočarima, javlja Anadolu.

“Iz Donjeg Vakufa sam krenuo 20. juna. Prošao sam kroz Vitez, Zenicu, Zavidoviće, Banoviće, Živinice. Put je prošao dobro, nije bilo žuljeva ni problema”, rekao je Rujanac.

Kako je kazao, ljudi su ga na svakom koraku dočekali sa velikom velikodušnošću.

“Pješačio sam deset dana, oko 200 kilometara. Ovo mi je 15. godina da učestvujem u ‘Maršu mira’. Moja poruka je da se ovo nikada ne zaboravi”, rekao je Rujanac.

Naveo je da je uz ljude sa područja Srebrenice i da suosjeća sa njihovom tugom. U Nezuk je stigao prije nekoliko dana i danas je dočekao i ostale učesnike “Marša mira” sa kojima će pješačiti narednih dana.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

“Marš mira” ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here