NaslovnicaBiHNastavlja se drama u OV Novo Sarajevo. Vijećnica Naše stranke traži opoziv...

Nastavlja se drama u OV Novo Sarajevo. Vijećnica Naše stranke traži opoziv načelnika

Objavljeno:

spot_img

Vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Mirela Džehverović komentirala je posljednju sjednicu OV na kojoj je smijenjeno rukovodstvo. Ona kaže da su glasovima SDA-ovih, PZP-ovih, NES-ovih, samostalnih i dva SDP-ova vijećnika smijenjeni predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše (NS) i dopredsjedavajući Nijaz Džaka (NiP).

“Nered i nerad koji je nastao kao posljedica odbijanja saradnje i koordinacije načelnika Hasana Tanovića sa našim vijećnicima, prouzrokovao je izostanak većine u Vijeću, a sada i potpunu promjenu političkih stranaka na strani Tanovića. Na poziciji dopredsjedavajuće ostala je vijećnica SDP-a, a za novu predsjedavajuću imenovana je nezavisna vijećnica i dopredsjedavajući iz PZP-a.

Tanović je svoje djelovanje u korist SDA i DF-a mimikrirao članstvom u SDP-u te pokušava narušiti ugled Trojke. Zato on nije ispunio obećanje o finansijskoj reviziji prethodne općinske administracije na čijem je čelu bio Nedžad Koldžo iz SDA. Neki vijećnici SDP-a to nisu prepoznali. Smjena predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Vijeća je ustvari pokušaj oslobađanja Tanovića od pritiska rukovodstva Vijeća da načelnik radi posao za koji ga građanke i građani plaćaju i da ostatak mandata provede ne radeći ništa”, kaže Džehverović.

Ističe da Naša stranka već neko vrijeme dovodi u pitanje podršku načelniku Općine Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću.

“Prošlo već pola njegovog mandata a većinu svojih obećanja nije ispunio. Ugrozio je i realizaciju naših obećanja i projekata, uprkos svim insistiranjima na dogovoru, pružanju pomoći, savjetima. Imali smo razumijevanje za njegovo političko neiskustvo na izvršnim pozicijama vlasti. Potpunim ignorisanjem koalicijskog Sarajevskog sporazuma i obećanja građanima koja su iz njega proizilazila, Tanović se pokazao kao opstruktor progresivnih procesa koji se odvijaju u cijelom Kantonu, osim u Novom Sarajevu.

Da, Tanović je kadrovska greška cijele Trojke, a nakon prekida naše podrške smatramo da ne snosimo odgovornost za njegovo loše i nesavjesno upravljanje Općinom. U narednom periodu ćemo se, naravno, truditi da mu ne dopustimo da ih dalje pravi greške a da one napravljene ispravimo”, kaže vijećnica Naše stranke.

Ističe da Novo Sarajevo nije dobilo najavljeni park-šumu Hum, te da dvorana “Goran Čengić” prokišnjava.

“Klupe i parkovi se ne obnavljaju, prostori i ulice su zapuštene. Nema ni pokušaja rješenja nedostatka parkinga, osim na štetu zelenih površina i pješaka. Čak i one stvari iza kojih možda stoji dobra namjera ispadnu loše jer je Tanović birao nekompetentne saradnike. Pohvalno je da Općina koristi ekološka vozila, ali ne najskupljeg električnog terenca. Ukrašavanje za praznike je potrebno, ali ne za 400.000 KM.

Ono što je izvjesno jeste da Tanović neće biti izabran još jednom za načelnika i da je pomažući u rušenju predsjedavajućeg Roberta Pleše u Vijeću našu podršku u potpunosti izgubio. Međutim, zbog štete koju može nanijeti smatram da mu i ovaj mora biti prekinut i da treba biti organizovan referendum za opoziv načelnika. Ako misli da za svoj nerad ima podršku građana, onda se toga ne bi trebao bojati jer u tom slučaju građani ne bi glasali za njegov opoziv”, poručila je Džehverović.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...

Predstavnici boračkih organizacija i političari iz RS stigli pred Sud BiH da bi podržali Milorada Dodika

Predstavnici brojnih boračkih organizacija iz RS okupili su se ispred Suda BiH u...

Papa: Osjećam se mnogo bolje, ali ne mogu da pričam dugo

“Mnogo sam bolje, ali imam poteškoća i kada pričam mnogo”, rekao je papa...

Pročitaj i ovo

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...

Predstavnici boračkih organizacija i političari iz RS stigli pred Sud BiH da bi podržali Milorada Dodika

Predstavnici brojnih boračkih organizacija iz RS okupili su se ispred Suda BiH u...