NaslovnicaBiHNarodna skupština RS usvojila izmjene zakona kako bi ograničila Schmidtovu moć u...

Narodna skupština RS usvojila izmjene zakona kako bi ograničila Schmidtovu moć u ovom entitetu

Objavljeno:

spot_img

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su usvojene izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Od 61 prisutno za usvajanje prijedloga zakona o izmjeni navedenog zakona glasala su 54 poslanika. Nije bilo glasova protiv i suzdržanih. Na izmjene zakona nije bilo predloženih amandmana.

Stevandić je održao uvodnu riječ prilikom čega je istaknuo stav Narodne skupštine o hitnosti usvajanja ovakvog prijedloga. Istaknuto je da NSRS mora zaštiti RS od potencijalnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg smatraju nelegitimno izabranim.

U skupštinskom dokumentu vezanom za ovu tačku navodi se da se Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH jer nije imenovan u skladu sa članom 1 stav 2 Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da zbog toga RS više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku.

Ovo su i poslanici ponovili tokom ne tako dugačke rasprave.

Mladi poslanik Đorđe Vučinić je tokom rasprave pitao zbog čega je baš sada toliko hitno usvojiti prijedlog kojim bi se spriječilo provođenje Schmidtovih odluka s obzirom na to da je on u BiH došao davno. Međutim, od poslanika iz vladajuće koalicije, koji su predložili usvajanje izmjena zakona, nisu mu dali odgovor.

Njegov stranački šef Nebojša Vukanović je govorio o tome da je upravo međunarodna zajednica dovela SNSD na vlast te da u skladu s tim bi trebali podići im najveći spomenik u Banjoj Luci, umjesto što ih se pokušavaju riješiti.

Za riječ se javilo još nekoliko poslanika i iz opozicije i iz vlasti, a glavni fokus onih iz vladajuće koalicije bilo je to što ne priznaju legitimitet trenutnog visokog predstavnika.

Predsjednik entiteta Milorad Dodik, koji je inicijator ove sjednice, ali ne i zvanični predlagač, iznio je uoči početka sjednice sličan stav – da RS ne može sarađivati sa visokim predstavnikom zato što on “trenutno ne postoji”.

U skladu s tim, u NSRS-u je usvojeno i ukidanje obaveze objavljivanja propisa i drugih akata u Službenom glasniku RS-a, koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...

Armin Berberović se izjasnio da nije kriv za ubistvo dvije mlade doktorice u Sarajevu

Armin Berberović, koji je optužen da je u maju u Sarajevu skrivio saobraćajnu...

Pročitaj i ovo

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...