NaslovnicaBiHMurphy: Zvaničnici BiH na svim nivoima moraju priznati šta se desilo u...

Murphy: Zvaničnici BiH na svim nivoima moraju priznati šta se desilo u Srebrenici prije 28 godina

Objavljeno:

spot_img

Američki ambasador u BiH Michael Murphy najavio je da će sutra prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, “mračnog trenutka u historiji, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelo čovječanstvo”.

“Na ovaj dan – kao i uvijek – sarod SAD izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo sa vama. SAD su opredijeljene da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. jula. Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju ličnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila dostupna svima u svijetu.

Čast mi je što će se specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te ambasador za međunarodne vjerske slobode pridružiti delegaciji SAD u Potočarima sutra”, naveo je ambasador Murphy.

Dodao je da učešće ovih zvaničnika pokazuje da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD.

“Oni su u posjeti BiH da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici.”

mČinjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno su utvrdili Međunardoni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima, navodi dalje Murphy u svom videu obraćanju.

“Zvaničnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se desilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalim, te traganje za pravdom kroz istrage i procesurianje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama.”

SAD su pozvale političke lidere u BiH da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine, koja, kako navodi Murphy, zavisi od njihove sposbnosti da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neoophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995.

“Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. SAD i dalje su opredjeljene da svima u BiH koji teže pomirenju, miru i pravdi, daju svoju podršku”, zaključio je ambasador SAD u BiH.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pročitaj i ovo

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...