Home BiH Milionske štete u Teočaku, strahuju od pojave klizišta

Milionske štete u Teočaku, strahuju od pojave klizišta

0
Milionske štete u Teočaku, strahuju od pojave klizišta

U Teočaku, gdje je proteklog četvrtka i jučer za kratko vrijeme pala nezapamćeno obilna kiša, u mjesnoj zajednici Snježnica su bujične vode samo na putnoj infrastrukturi prouzročile štete procijenjene na blizu četiri miliona KM računajući i oštećenje na regionalnoj cesti Sapna – Teočak.

“Trenutno u ovoj općini strahuju od pojave klizišta jer je majevičko područje, u sličnim vremenskim uslovima inače nestabilno”, izjavio je za Fenu pomoćnik općinskog načelnika za Civilnu zaštitu Amir Šabačkić.

Osnovna škola u centru je poplavljena i nastava prekinuta.

Bujične vode su ugrozile poljoprivredno zemljište i usjeve u cijeloj općini jer kiša pada već dva mjeseca.

Proteklog četvrtka je u Teočaku za sat i po vremena palo 62 litra kiše po kvadratnom metru, a jučer 57 litara za 20 minuta.

“Sadašnje stanje u ovoj općini su prvenstveno uzrokovale enormne količine padavina, ali je doprinio i ljudski faktor – divlja gradnja i neodržavanje vodotoka, među brojnim faktorima”, dodaje Šabačkić.

Danas su ekipe bile na području cijele općine gdje je zaplavljeno 50 stambenih objekata. Od toga, 38 je samo u mjesnoj zajednici Snježnica.

U petak, subotu i nedjelju su općinske ekipe, uz pomoć kolega iz kantonalne Civilne zaštite čistile puteve. Međutim, njihov trud je uništila jučerašnja obilna kiša i prouzročila još veću štetu od dotadašnje.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here