Home BiH Mesić u Zenici: “Evropa ne može isto razgovarati s rušiteljima i graditeljima BiH”

Mesić u Zenici: “Evropa ne može isto razgovarati s rušiteljima i graditeljima BiH”

0
Mesić u Zenici: “Evropa ne može isto razgovarati s rušiteljima i graditeljima BiH”

Na poziv Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Udruženja privrednika Zenica u dvodnevnoj posjeti u Zenici boravio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

“Evropa danas nema lidere, Evropom vladaju previše plaćene birokrate koje nikome ne odgovaraju za svoje postupke”, riječi su Mesića, dokazanog prijatelja BiH, posljednjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ i nekadašnjeg predsjednika Hrvatske.

Prvog dana posjete u hotelu “Zenica” je održana tribina o temama “Stanje, razvoj i budućnost privrede ZDK i regije“ i “Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas“.

Pored Mesića, učesnici tribine su bili i domaćin skupa i ministar privrede u Vladi ZDK Samir Šibonjić, Dijana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK, i Enes Karić, predsjednik Udruženja privrednika Zenica.

U izlaganjima Babić je govorila o potencijalima i postignućima privrede ZDK.

Ministar Šibonjić je istakao da je osnovni cilj Ministarstva i njega kao ministra da podrže privrednike u obavljanju redovnih poslova, ali i razvoju, zapošljavanju, edukaciji, certifikaciji i digitalizaciji te stvaranju poslovnog ambijenta i omogućavanju novih investicija.

“Naša misija je zaustaviti odlazak ljudi u inostranstvo i stvaranje uslova za njihov povratak“, kazao je Šibonjić.

Mesić je ohrabrio privrednike u njihovim nastojanjima da proizvode u skladu sa svjetskim standardima. On je istakao da je ZDK industrijska regija sa ogromnim potencijalom.

Odgovarajući strpljivo i precizno na desetke pitanja najeminentnijih privrednika u ZDK, Mesić je poslao nekoliko značajnih poruka.

“BiH i ZDK imaju visok ugled kod evropskih kupaca. Imperativ je dodatno se angažovati i na svaki način na funkcije koje trebaju biti podrška privredi postavljati vrijedne i kompetentne osobe. Uključiti privrednike u sve sfere društvenog života. Podrška BiH na njenom europskom i NATO putu“, poručio je Mesić.

Mesić je kazao da pri svakom susretu sa značajnim ličnostima u svijetu potencira da “ne može Evropa isto razgovarati sa rušiteljima i graditeljima Bosne“.

Druženje i prijateljski razgovor sa privrednicima je nakon tribine potrajao dugo u noć.

Tribinu je moderirala mlada Sanita Karić iz Udruženja privrednika Zenice.

Drugog dana boravka, Mesića je sa domaćinima primila premijerka ZDK Amra Mehmedić.

U srdačnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o sadašnjem trenutku, kao i izazovima sa kojima se susrećemo, sa posebnim osvrtom na rat u Ukrajini.

Posjeta je nastavljena doručkom sa domaćinima na terasi hotela “Dubrovnik” u Zenici, gdje su Mesiću uručeni simbolični pokloni, slike sa bosanskim motivima.

Tom prilikom, Šibonjić je Mesiću uručio grb ZDK za uspomenu na ovu posjetu.

Ne krijući zadovoljstvo, Mesić je obećao ponovni dolazak i jednu od prvih promocija svoje nove knjige upravo u Zenici.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here