NaslovnicaBiHKonferencija glavnih tužilaca BiH: U fokusu efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina

Konferencija glavnih tužilaca BiH: U fokusu efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina

Objavljeno:

spot_img

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organizovalo konferenciju glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine tokom koje je razgovarano o sveobuhvatnim aspektima procesuiranja predmeta ratnih zločina, te stanju i perspektivama provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Konferenciju je otvorio predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija istakavši njen značaj u pogledu stručnog usaglašavanja o daljim mjerama rada na predmetima ratnih zločina.

“Tužilaštva u BiH su u obavezi da fokusirano usmjere svoje kapacitete u procesuiranju složenih i prioritetnih predmeta ratnih zločina. Glavni tužioci imaju obavezu da osiguraju najviše standarde efikasnosti i kvaliteta”, naglasio je Lagumdžija.

U fokusu konferencije bilo je utvrđivanje ključnih prepreka i potreba tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i predlaganje neophodnih koraka koji će osigurati sveobuhvatan pristup i jednoobrazno funkcionisanje tužilačkog sistema u BiH.

Kao prioritet u procesuiranju predmeta ratnih zločina naglašena je potreba za intenzivnijim radom na predmetima regionalnog karaktera, unapređenjem kvaliteta optužnica i učinkovitijom provedbom internog nadzora glavnog tužioca.

Dodatno je razmatrana i neophodnost unapređenja saradnje između tužilačkih organa i policijskih agencija, sa posebnim naglaskom na definiranje preduslova za osiguranje podrške Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e.

Glavni tužioci su se, također, usaglasili da je neophodno unaprijediti dinamiku sudskog postupka na način da se glavni pretres provodi u roku od sedam dana, u skladu sa minimalnom mjerom i standardima efikasnosti propisanim podzakonskim okvirom VSTV-a BiH.

“Teret procesuiranja predmeta ratnih zločina ponajviše stoji na tužilačkom sistemu, koji je potvrdio kapacitet za postizanje vidljivih učinaka u proteklim godinama. Međutim, dodatni napori su nužni kako bi se što više počinilaca ratnih zločina privelo pravdi i deklariralo okončanje krivične faze tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini”, istakao je Stefano Ellero, šef Operacija Delegacije EU u BiH.

Naglašeno je da EU ostaje posvećena podršci Bosni i Hercegovini da omogući pravdu žrtvama ratnih zločina.

“Ovo je naša moralna odgovornost i nema vremenskog ograničenja”, zaključio je.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prati i izvještava o postupcima u predmetima ratnih zločina koji se vode pred domaćim sudovima i ovom prilikom Rebecca Aguele, šefica Odjela za vladavinu prava u Misiji OSCE-a u BiH naglasila je urgentnost djelovanja na procesuiranju ratnih zločina.

“Sa gotovo 400 predmeta ratnih zločina sa poznatim počiniocem koji tek trebaju biti procesuirani, nalazimo se, kako je i istaknuto u posljednjem izvještaju Misije, u utrci s vremenom”, potcrtala je Aguele.

Kevin Hughes, predstavnik Ureda glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih tribunala, ocijenio je kako je dvadeset godina nakon okončanja Strategije Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, značajan učinak postignut u ostvarivanju pravde za žrtve ratnih zločina.

“Ostaje još mnogo važnog posla koji treba obaviti, a Ured glavnog tužioca MRMKT će blisko sarađivati sa tužiocima u BiH kako bi se ostvarili univerzalni zahtjevi pravde za žrtve ratnih zločina”, dodao je.

Konferencija je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru Projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina“ uz operativnu koordinaciju sa Misijom OSCE-a u BiH i Tužilaštvom Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih tribunala UN-a, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Mračni oblaci nadvijaju se nad manjim bh. entitetom: Dodikova secesionistička politika dolazi na naplatu

Bh. entitet RS je imala vrlo optimistične planove o zaduženju za ovu godinu....

Napeto u Crvenom moru: NAPADNUT AMERIČKI RATNI BROD, oglasio se PENTAGON

Američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuti su prama navodima Pentagona u...

Pročitaj i ovo

Mračni oblaci nadvijaju se nad manjim bh. entitetom: Dodikova secesionistička politika dolazi na naplatu

Bh. entitet RS je imala vrlo optimistične planove o zaduženju za ovu godinu....

Napeto u Crvenom moru: NAPADNUT AMERIČKI RATNI BROD, oglasio se PENTAGON

Američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuti su prama navodima Pentagona u...