Home BiH Konaković za Raport: Iz opoziva Mandića ne može se ništa dobro izroditi. Utjecat će na Vladu KS

Konaković za Raport: Iz opoziva Mandića ne može se ništa dobro izroditi. Utjecat će na Vladu KS

0
Konaković za Raport: Iz opoziva Mandića ne može se ništa dobro izroditi. Utjecat će na Vladu KS

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković kaže za Raport da je opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića radikalan i nezreo potez.

Pitanje opoziva pokrenuli su upravo vijećnici NiP-a i to mimo znanja stranačkih organa, zbog čega se postavilo i pitanje raskola u ovoj stranci.

Konaković međutim za Raport kaže da raskola nema, ali da ima različitih mišljenja.

“Ja se sa bližim saradnicima ponekad ne slažem, mislim da smo po tome drugačiji, da su neki procesi dozvoljeni. U konačnici za sve epiloge odgovaram ja, ali do završnice jako mi je drago kada imam u stranci buntovne ljude koji smiju donositi odluke i pokretati procese pa i kad su loši. Manje volim kada se ne donose odluke u strahu od greške”, naveo je Konaković.

Što se tiče Mandića, kaže da se radi o nezadovoljstvu koje traje već duže i da je tome svjedočio i lično.

“Ne funkcioniše na relaciji Mandić-NiP. Ali ne samo NiP, iz Naše stranke nam je došla žena u Klub zbog nekih unutrašnjih stvari. Kada je riječ o Centru i onome što smo obećali građanima, mislim da stvari nisu dobre. Razloge za nezadovoljstvi ima, neke argumente sam čuo i prihvatam. Druga strana priče je opoziv, koji je radikalno rješenje, koji mora imati plan i šta je sljedeći korak. Dakle, podsjećam, da je prvo potpisan Sarajevski sporazum, i u tom sporazumu stoji da pozicija kandidata za načelnika Općine Centar pripada Našoj stranci. Kao što je pisalo da je pozicija Vogošće pripada NiP-u. I na ponovljenim izborima smo mi kandidovali našeg čovjeka, a pozvali smo se na taj sporazum. Ono što je vađno jeste da je NiP poznat kao neko ko svoje partnere ne laže i ne vara”, naveo je Konaković.

On dalje postavlja pitanje šta ako se opozove Mandić?

“Ko je osoba koja će doći na poziciju? Moralo se o tome razgovarati. Ako ne dođe do izbora, ko je onda vršilac dužnosti do izbora? To su morale biti rasprave, prvo unutar NiP-a pa onda i sa partnerima. Nemam ništa protiv da naši kritikuju Mandića i da Mandić njih kritizira, da se ukazuje na greške. Ali mislim da je opoziv nešto što nije zrelo, ne vidim da se nešto može dobro izroditi iz ovoga”, ističe lider NiP-a.

Kaže da sad želi prvo da vidi snagu svoje kantonalne organizacije.

“Da vidim šta Izvršni odbor NiP-a kaže, raspravljali su u toj noći kada su emocije bile uzavrele, bio sam i sam tamo, evo sada neka hladne glave naprave plan, pa i ako kažu da se razvrgne kolacija Trojka, neka predlože. Pa da donesemo odluku, a kada dođe do mene ja ću lako donijeti odluku”, navodi Konaković.

Međutim, kaže da njegove kolege iz Centra nisu ispoštovale Statut NiP-a.

“Tamo u njihovim nadležnostima, u alineji 2, stoji provođenje akata viših niva. Odluka viših nivoa bila je koalicija Trojka. Mogli su, s pravom su reagovali, i nemam tu ništa reći. Opoziv bez da znamo je bila radikalna odluka iz želudca i bez razmišljanja”, naveo je.

Ističe da bi sve moglo utjecati i na Vladu KS.

“Na rad Vlade KS može značajno utjecati. Na povjerenje može utjecati. Ne vidim opciju da SDA može sad prepakovati sad vlast. Poenta je da mi imamo funkcionalnu vlast, jer mi imamo obaveze. Kantonalna vlada mora bolje. Imamo problem sa SBiH-om, sa ovim Bečarevićem koji pravi PR na dnevnoj bazi umjesto da rješava probleme. Očigledno da SBiH-ovci nisu ušli čista srca u ovu priču da zajedno radimo i na takvu konstalaciju odnosa i da se dinamizira rad Vlade KS dolazi ovakva odluka organizacije iz Centra koja nije imala konsultacije sa kolegama.

Podsjetit ću na procesa u Novom Sarajevu, kada su kolege iz SDP-a uradile istu stvar. Kada su zajedno sa SDA i nekim drugim smijenili rukovodstvo Općinskog vijeća. Mi smo zatražili reakciju SDP-a, i oni su smijenili rukovodstvo organizacije koja nije ispoštovala dogovor.

Pa naši su vijećnici su podržali izvještaj o radu Mandića. To su stvari koje pokazuju nezrelost i nelogičnost ove odluke. Nismo rekli šta ćemo dalje, šta je to dobro. Ovdje je lako rušiti, nama trebaju lideri koje grade. Ovo ne liči na to”, istakao je Konaković za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here