Home BiH Konaković za Raport: Dodik ima dva puta, na oba ćemo adekvatno odgovoriti

Konaković za Raport: Dodik ima dva puta, na oba ćemo adekvatno odgovoriti

0
Konaković za Raport: Dodik ima dva puta, na oba ćemo adekvatno odgovoriti

U toku je posebna sjednica NSRS na kojoj se planira donijeti Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka koje donese Ustavni sud BiH.

Predsjednik RS i idejni tvorac novog udara na državu BiH Milorad Dodik održao je za govornicom mrzilački i rasistički govor u kojem je za sve loše faktički optužio Ustavni sud nazivajući ga inkvizicijskim po Srbe samo zato što ruši njegove antidržavne odluke.

Cijela stvar ima i svoju političku dimenziju, jer je stranka Milorada Dodika u vlasti na nivou BiH, a pitanje je kakve će sve reperkusije imati po funkcioniranje vlasti.

O tome za Raport govorio predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Najbolji odgovor jeste jačanje državnih institucija. Ne postoji bolji odgovor od toga. A institucije BiH bit će sigurno dovoljno snažne da odgovore na ono što ide u pravcu rušenja BiH”, kaže Konaković.

Ministar Konaković dalje ističe da su poruke koje danas dolaze iz NSRS besmislene.

“Potpuno su besmislene poruke koje slušamo iz NSRS jer oni ne mogu svojim odlukama, kao niži nivo vlasti, derogirati odluke viših nivoa vlasti.

To bi bilo kao da BiH kao kandidat za članstvo u EU svojim odluka želi mijenjati odluke EU koje već postoje. To je besmisleno. Ovakva politika koju slušamo od Dodika najviše štete nanosi građanima RS.

Posebno je štetno jer se to dešava u trenutku kada postoji taj momentum o kojem govorimo, u kojem nažalost zbog dešavanja u Ukrajini, BiH ima novu šansu i priliku i mogli bi je iskoristiti da se približimo fondovima, projektima, zajedničkom tržištu i to bi značilo i za građane RS veće plaće i bolji život. To bi trebao biti fokus”, ističe ministar vanjskih poslova.

Konaković kaže da ovo što se dešava u NSRS ne shvataju neozbiljno.

“Ovo što se dešava u NSRS ne shvatamo neozbiljno, ne dajemo tome prevelik značaj, ali smo spremni da reagiramo na bilo koji način da zaštitimo institucije BiH”, navodi Konaković.

Dodik je najavio da će zabraniti djelovanje Tužilaštva BiH i državnih policijskih agencija u RS, a Tužilaštvo BiH šuti na njegove očite udare na državu. Konaković kaže da je to slika pravosuđa i da to jeste zabrinjavajuće.

“On je to govorio i ranije, govorio je i da će donijeti zakone za formiranje vojske, sudova, fiskalnog sistema…I ništa se nije desilo. Ne govorim to da bi relativizirao ili učionio beznačajanim njegove izjave, jer su one uvijek opasne. Međutim, ne postoji opcija u kojoj to Milorad Dodik može uraditi. I mene brine nedjelovanje Tužilaštva i drugih institucija, ne samo u ovom nego i drugim predmetima. Govorimo o tome kao o problemu društva u BiH, o sistemu koji prema političarima nije objektivan, ali ne postoji ta bajka u kojoj će Milorad Dodik napraviti nešto na štetu BiH i u tome uspjeti. To su nelegalne odluke i nevažeće, institucije BiH će nastaviti da rede”, kaže Konaković.

Što se tiče međunarodne zajednice, Konaković kaže

“Mene zanimaju neki procesi, posebno oko državne imovine u kojima su neke odluke bile korektne od međunarodne zajednice i Schmidta. Međunarodna zajednica garantuje teritorijalnu cjelovitost BiH i niko od nas neće dozvoliti da to bude predulsov za secesionisazam i tu je bio prostor da reaguju oštrije”, ističe šef NiP-a.

“Evo čekamo još epilog nekih zaključaka, odnosno primjerene. Podsjećam da je bilo more tih zaključaka koji se nisu krenuloi primjenjivati. Ako bude, očekujemo snažene odgovore naših institucija, nakon toga pravosudnih organa, a nakon toga na trećem mjestu međunarodne zajednice jer bismo trebali početi sami početi rješavati neke probleme, a ne da stalno čekamo kako će nas neko braniti”, zaključuje Konaković.

Pojedini mediji objavili su da su stranke Trojke faktički već pristale razgovorati o Dodikovom zakonu o Ustavnom sudu BiH, a Konaković ističe da je to čista laž.

“Nisam to ni vidio. Ne bi se začudio, u tom moru spinova medijske mašinerije bliske palom režimu čuli smo i gore laži. U vremenu Trojke, institucije BiH su znatno jače nego kada su SDA i DF vodile procese. Šteta je što su SDA i DF derogirale institucije da one nisu dovoljno efikasne. One su sad bolje, ali nisu još dovoljno efikasne. Ako Trojka ostane dovoljno dugo na vlasti, ja garantujem da će biti i efikasne da ne treba niko da nas brani. Ali za to treba vremena, jer su SDA i DF potpuno devastirale i derogirale institucije BiH”, smatra Konaković.

Što se tiče političke dimenzije i rada institucija, posebno jer Dodik najavljuje i povlačanje Srba iz njih, Konaković kaže da

“Dodik je politička realnost u BiH, on je neko bez koja nije bila moguća vlast. Odnosno, mogli smo imati Vijeće ministara koje ne bi moglo donositi odluke jer ima famozna četiri delegata u Domu naroda BiH. Nemoguće bi bilo usvojiti budžet kojim smo jačali institucije BiH, ne bi usvojili kontakt tačku s Europolom…

Dodik ima dva puta na koja ćemo adekvatno odgovoriti. Put koji je do sada prakticirao, u kojem smo se dogovorali i pomjerali stvari, mi smo spremni to nastaviti. Ako se odluči za potpune blokade mi ćemo zaista adekvatno odgovoriti, onda krećemo jedan potpuno drugačiji nivo odnosa u BiH. Nadam se da će biti zreli da shvate da najveću štetu nanose ljudima koji žive u BiH, uključujući ljude u RS”, naveo je Konaković u izjavi za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here