NaslovnicaBiHKonaković: Sekunde su falile da dođe do tuče da Dodikom

Konaković: Sekunde su falile da dođe do tuče da Dodikom

Objavljeno:

spot_img

Elmedin Konaković rekao je prilikom gostovanja na FACE TV da su “sekunde falile” da dođe do tuče članova delegacija tokom sastanka u Konjicu, gdje su se sastali predstavnici vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine.

Razlog su, naravno, bile sramotne izjave i psovke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovo spominjanje genocida u Srebrenici.

Prekid je bio plan

“Izvinio se prije kraja sastanka, prije nego što smo prešli na neke druge teme on se izvinio, ali to ga ne amnestira od onoga što je rekao. Bilo je na granici tuče. Sekunda je falila da se potuku delegacije koje su došle da razgovaraju o evropskoj perspektivi zbog toga što je jedna od njih došao da provocira.

Mislim da Bošnjaci tako ne treba da rade. Treba nam mudrost našeg naroda, da iz ove krize i šanse izađe jači”, kaže Konaković.

Tvrdi da bi Dodiku i njegovoj delegaciji odgovarao prekid sastanka i bilo kakvih daljih razgovora…

“Ubijeđen sam da mu je od starta to bio plan. Niko mu to nije odšutio. Za nas je to bila preteška stvar.

Međutim, ni danas ne bih napustio taj sastanak, jer smo odgovorni ljudi, jer odgovaramo za državu, jer bi se danas više o tome pričalo nego o onome što se desilo, a suštinski je važno”, kaže aktuelni ministar vanjskih poslova BiH.

Drugačiji scenarij

Naglašava lider Naroda i Pravde da bi danas bio potpuno drugačiji scenario da su predstavnici Trojke prekinuli sastanak sa Dodikom.

“On hoće da se blokira, on hoće da se napušta. On hoće da se ne razgovara. Takav je deset godina i šta imamo od toga”, kaže Konaković, naglašavajući da su razgovori doveli do većeg državnog budžeta, jačih Oružanih snaga BiH, jačih institucije BiH, da programa reformi…

Naglašava da atmosfera konflikta najviše odgovara Dodiku, da se on u tome najbolje snalazi i da time pokriva sve što se dešava sada u RS “kao što je da kreditom kod komercijalnih banaka vraća druge kredite, a duplo povećava kamtae”.

“Ta njegova radikalna politika konflikta od nas se odbila u prvih pet mjeseci. Njegovi glasači kažu “čekaj, nije to više isto. Ti ljudi se s tobom ne tuku.

Iako si takav, oni kažu hajde da radimo, da u RS budu nekih projekata”. Tu smo mu otežali stvar, čuo sam i njegove izabranih zvaničnike kako tako komentarišu”, tvrdi Konaković.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Ovo je danas najzagađeniji grad u BiH i ne, nije Sarajevo: Zrak vrlo nezdrav za stanovništvo!

Kvalitet zraka danas je vrlo nezdrav na području Tuzle, dok je na području...

Darijana Filipović: Legitimno predstavljanje bit će tema broj 1 za HDZ. To je najvažnije pitanje za Hrvate

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Darijanom Filipović kazala je za RTV HB...

Pročitaj i ovo